Стратегическите руски ракетоносци Ту-95МС от далечната авиация на 4 май изпълниха планови полети над неутралните води в акваторията на Тихия океан около Алеутските острови, съобщиха в петък от Департамента по информация и масови комуникации към Министерството на отбраната на Русия.
«На 4 май 2017 г. стратегическите ракетоносци Ту-95МС от далечната авиация в съпровод с многоцелевите изтребители Су-35С изпълниха планови полети над неутралните води в акваторията на Тихия океан около Алеутските острови», се казва в съобщението.
Летците от далечната авиация, според утвърдения план, постоянно изпълняват полети над неутрални води в акваторията на Атлантика, Арктика, Черно море, Тихия океан както от базови, така и от оперативни летища.
«Всички полети на самолетите се изпълняват в строго съответствие с международните правила за използването на въздушните пространства над неутрални води, без да се нарушават границите на други държави», подчертава Министерството на отбраната на Русия.
В руското отбранително ведомство обръщат внимание на изявлението на представителя на Командването на ВК отбрана на Северна Америка Ашли Пек, който отбелязва, че «полетът на руските бомбардировачи Ту-95 и изтребителите Су-35 около бреговете на Аляска е бил професионален и безопасен».

 

Тагове: ; ; ; ;