Разрушенное здание в Идлибе, Сирия. 4 апреля 2017
 Русия има неопровержими доказателства, че събитията в Хан Шейхун са провокация, заяви спецпосланикът на президента на Русия, ръководителят на делегацията на преговорите за Сирия в Астана Александър Лаврентиев.
Сирия. Архивное фото
«Това е чиста провокация от страна на лица и структури, които нямат интерес да се постигне мир в Сирия. Но, за съжаление, всички наши обяснения, доводи, опити да докажем се натъкват на пълно неразбиране от страна на Запада», каза Лаврентиев пред журналисти.
Той добави, че руската страна ще продължи да се опитва да убеди западните страни да променят позицията си по отношение правителството на Сирия.
На 4 април сирийската опозиция обяви за 80 загинали и 200 ранени в резултат на атака с употребата на химическо оръжие в град Хан Шейхун в провинция Идлиб.
Западът обвини за химическата атака сирийското правителство.
Дамаск опроверга тази обвинения и прехвърли отговорността към бойците и техните покровители. Сирийските власти заявяват, че никога не са употребявали химическо оръжие нито срещу мирни граждани, нито срещу терористи, а целият химически арсенал на страната е бил изнесен от територията на Сирия под контрола на ОЗХО.
Москва призова страните да се въздържат от обвинения без доказателства спрямо Дамаск, Русия настоява да се проведе най-подробно разследване на инцидента в Идлиб.
На този етап САЩ НЕ са съгласни да се проведе разследване.
 

 

Тагове: ; ; ; ; ;