Четвъртият рунд преговори за Сирия в Астана завърши с неочакван пробив и приемането на конкретен документ, който може най-накрая да отвори пътя към мира в страната. Държавите-гаранти на примирието — Русия, Иран и Турция — подписаха в присъствието на специалния посланик на генералния секретар на ООН Стафан де Мистура, наблюдатели от САЩ и Йордания, делегации от официален Дамаск и части от въоръжената опозиция меморандум за създаването на зони на деескалация в арабската република.
По време на преговорите много наблюдатели отбелязваха повишеното представителство на Аман и Вашингтон в консултациите — в столицата на Казахстан пристигнаха съветникът на главата на МВнР на Йордания по политическите въпроси Науаф Уасфи Тел и изпълняващият длъжността помощник на генералния секретар на САЩ по Близкия Изток Стюард Джонс. В Астана беше и делегация на опонентите на сирийското правителство.
За два дена бяха проведени множество двустранни срещи, постепенно на първи план излезе темата за създаването на зони за понижаване на напрежението, руско-турските преговори на висше ниво на 3 май се превърнаха в катализатор в процеса на изработването на документа.
Какво, къде, кога
Зоните на деескалация ще бъдат създадени в четири района. Това е провинция Идлиб и някои части на съседни райони (провинциите Латакия, Хама и Алепо) северно от Хомс, Източна Гута и редица провинции в южна Сирия (Дераа и Ел-Кунейтра). На границите на районите за понижаване на напрежението ще се създадат зони за сигурност, където ще бъдат разположени КПП за пропускане на граждани и хуманитарна помощ, както и пунктове за мониторинг върху режима на прекратяване на огъня.
Според думите на ръководителя на руската делегация, спецпредставителя на руския президент по сирийското регулиране Александър Лаврентиев, Русия е готова да изпрати наблюдатели в тези зони. Страните-гаранти допускат участието в патрулирането и на други държави, но само на базата на консенсус между тях.
Още от 6 май в зоните на деескалация за страните в конфликта ще се въведе забрана за военна активност, включително полет на авиациите. Русия, Иран и Турция ще вземат всички необходими мерки за борба с тероризма — както в тези територии, така и извън пределите им.
«Готови сме да прекратим бойните действия, но само в случай, че там няма опити за дестабилизация», подчерта руският дипломат.
Гарантите на примирието 10 дена след подписването на меморандума ще създадат Съвместна работна група по деескалация за определяне границите на зоните за деескалация и зоните на сигурност. Към края на месеца, 27 май, ще бъдат подготвени картите на съответните райони.
Меморундумът е в рамките на половин година с възможност за автоматично продължаване за аналогичен период. Както отбеляза Лаврентиев, документът може да получи «безсрочно звучене».
Запазване на териториалната цялост

Решението на Москва, Техеран и Анкара, според руската страна, ще позволи да се запази териториалната цялост на Сирия и ще помогне за процеса на политическото регулиране.

Дамаск подкрепи руската инициатива, подчертавайки привързаността си към режима на прекратяване на огъня от 30 декември.

«Подкрепяме всякакви инициативи, които могат да върнат сирийците към нормалния живот, — каза ръководителят на сирийската делегация в Астана, постоянният представител на Сирия към ООН Башар Джаафари. — Сирия подкрепя руската инициатива за зони за деескалация, подчертава решимостта си да изпълни споразумението за прекратяване на огъня от 30 декември».
«В този контекст ние потвърждаваме борбата си с тероризма — с ИД, «ан-Нусра» и другите, свързани с тях терористични групировки, където и да се намират те на територията на Сирия», заяви дипломатът.
Сирийската опозиция не се възпротиви в прав текст на меморандума, но даде ясно да се разбере, че не симпатизира на предложението.
«Делегацията на революционните сили би искала да повтори, че всяко споразумение няма да бъде приемливо, ако то не включва следващите точки. Всяко споразумение за примирие трябва да обхваща цялата територия на Сирия», се отбелязва в тяхното изявление.
Липса на дипломатически опит

Делегацията на въоръжената опозиция на 3 май напълно преустанови участието си в преговорите, мотивирайки решението си с бомбардировките на ВКС на Русия и правителствените сили в два района в Сирия, руският Генерален щаб опроверга информацията.

Делегатите не напуснаха Астана и се върнаха за пленарното заседание в хотел  Rixos, при това представителят на групировката «Джейш ал-Ислам» Мухамед Алюш не беше сред тях.

Наистина, някои членове на опозицията не останаха до края на заседанието. По време на подписването на меморандума за създаването на зони за деескалация един от опозиционерите започна да вика:

«Иран е престъпник, те нямат място сред страните-гаранти».

След това и още един представител хвърли слушалките по време на преговорите и излезе от залата.

По време на пресконференцията техният колега Усама Абу Зейд обясни това като проява на реални чувства, които «отразяват мнението на сирийския народ по отношение на страните-окупатори, нарушаващи демографската ситуация».

Противниците на официален Дамаск също призоваха да се ограничи влиянието на Техеран и настояха да се изведат от сирийска територия въоръжените отряди, свързани с Иран.

Руската делегация оцени демарша по време на подписването на меморандума като елемент на несдържаност и липса на опит в политико-дипломатическата работа.

«Не считам, че това ще повлияе по някакъв начин на по-нататъшното развитие на събитията в Сирия», каза Лаврентиев.

Дипломатът отбеляза, че е преждевременно да се говори за извеждането на проиранските сили понастоящем.

Лавриентиев припомни, че шиитските въоръжени части нееднократно са оказвали съществена подкрепа на сирийските правителствени войски в боевете срещу терористите.

Диалог със САЩ

Русия продължава да работи със САЩ в търсене на подходящи механизми за взаимодействия в Сирия.

«Конкретната политика на САЩ в Близкия Изток на новата администрация на Тръмп все още не е определена, но независимо от това по време на последните телефонни преговори с президента на Русия Владимир Путин беше заявена подкрепа на всички усилия в борбата с тероризма и на всички усилия за постигането на мир в Сирия», каза ръководителят на делегацията на Русия.

Специалният представител на руския президент изрази съжаление във връзка с това, че «до момента американците игнорираха опитите ни да се създаде плътно взаимодействие по военна линия».

Според него, изграждането на подобно взаимодействие «би било стъпка в правилната посока, която може да реши много проблеми».

«Работата тук ще продължи», подчерта Лаврентиев.

Какво остана и график на срещите

Остава да се съгласува документа за работната група за обмяна на насилствено задържаните лица, работата по текста продължава на експертно ниво.

Преговорите в женевския формат трябва да завършат към края на май.

Процесът в Астана ще събере преговарящите в средата на юли, а две седмици преди това военните експерти ще се срещнат в Анкара.

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;