В интервю за Le Monde френският социолог и философ Едгар Морен казва, че трябва да се излезе извън пределите на безплодното противопоставяне на глобализма срещу национализма.

«Става дума да се защити откритостта на страната пред лицето на Европа и целия свят», казва той.

«Много вярвам във възстановителните свойства в недрата на гражданското общество, които пробуждат бурно кипение в различни слоеве. Ако те се обединят в съюз, то образуват политическа сила», отбелязва Морен.

«Националният фронт» повече се позиционира като истински дясна партия, но също като партия на народа, противопоставяща се на паразитния и егоистичен елит, чийто символ е Макрон — неговата роля се свежда само до банкова дейност», посочва Морен.

«Марин Льо Пен заема  положение извън левите и десните, обединявайки ги в едно цяло. Макрон символизира обновлението и оживлението извън пределите на прогнилата политическа система. В същото време Марин Льо Пен възвеличава Франция, която се затваря, ограждайки се от враговете си, той възвеличава Франция като жива и отворена историческа същност. В някакъв смисъл това е мек голизъм», твърди философът.

«САЩ и Русия увеличават ядрения си арсенал. Тръмп и Ким  — това не са Кенеди и Хрушчов, които успяха за избегнат ядрения конфликт. Ислямска държава подготвя терористични атаки навсякъде, в това число и във Франция. Политиката на Макрон силно се нуждае от разсъждения за света, защото той иска откритост, политиката на закритост на Марин Льо Пен не се нуждае от това, защото за неа външният свят — тава са заплахи — глобализация, Европа, чужбина, имигранти, а решението — да зациклим в себе си», разсъждава експертът.

«Съюзът между французите, към който се стреми Макрон, ни заставя да стигнем до осъзнаването на мултикултурната реалност на нашата държава, където към провинциалната култура на изконно нееднородните народи се присъедини културата от имигрантски произход и се случи симбиоза, в резултат на която възникна велика национална култура. Трябва да се впише в конституцията това, че Франция е единна и мултикултурна република», убеден е Морен.

«Знаем пътя, по който ни води Льо Пен. Това е авторитарната постдемокрация на Путин, Орбан, Ердоган, която прогресира на континента. Но в момента Макрон не предлага нов икономически, социален и политически път», пише авторът.

«Напълно е възможно Макрон, ставайки президент, да се превърне в Хуан Карлос, който назначи Франко, за да управлява като Франко, но, който, получавайки властта, започна провеждането на демократични реформи. Но при всички положения ние рискуваме, това са избори — това е скок в неизвестността. Осъзнавайки това, трябва  да сме бдителни и да помогнем да се избегнат много илюзии и разочарования», прави изводите си Морен.

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;