Полските власти отказват влизането в страната на седем руски рокери, насочили се към Калининградска област гр. Бранево (Полша) за участие в мероприятията по повод 72-та годишнина от Победата, традиционните акции ще се проведат в най-голямото в Европа гробище на съветски войни от периода на Втората световна война.

Шенгенските визи на руските рокери са били анулирани.

На 3 май в гр. Мисловице полските правоохранители са задържали руския гражданин Николай Логинов, който се присъедини към мотопробега «Пътищата на Победата» по територията на редица европейски страни, включително Полша.

Неговата действаща шенгенска виза също е била анулирана, а самият руснак екстрадиран от страната.

В двата случая полската страна не е представила за действията си никакви аргументи, освен позоваването върху закона «За чужденците», който закон предполага отказ на чуждестранен гражданин за влизане в Полша от съображения за сигурност и гарантиране на обществения ред.

Следва да се подчертае, че и церемонията в Бранево, и интернационалният моторейд «Пътищата на Победата» преминават в Полша не за първа година, а техните участници никога не са допускали каквито и да било нарушения на обществения ред.

Независимо от това, в последно време се вижда, че полската администрация все по-ревностно търси поводи, за да може по свой начин «да регулира» мемориалната активност в Полша.

В резултат руските граждани се сблъскват с изкуствени прегради, лишават ги от възможността да реализират законните им права — да посетят гробовете на съотечествениците им, паднали в борбата за свобода и независимост на народите от Европа, в това число поляци.

Припомняме, че съвсем неотдавна правителствената полска делегация за пореден път и без каквито и да било пречки посети Смоленска област, за да почете паметта на жертвите на катинските събития и катастрофата на самолета на президента на Полша от 10 април 2010 година.

Руската страна, както обикновено, оказа на делегацията всестранно съдействие.

Възмутени от отношението на полските власти към нашите участници в хуманитарните акции в чест на Великата Победа, очакваме разумни обяснения и си оставяме правото на адекватни ответни мерки.

 

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;