Президент Афганистана с 2002 по 2014 гг. Хамид Карзай

Терористичната групировка «Ислямска държава» е породена и е инструмент на САЩ, които използват територията на Афганистан за изпитания на своите въоръжения. Това обвини в публикувано интервю за телевизия Fox News бившият президент на страната Хамид Карзай, управлявал страната в годините 2002-2014 г.

«ИД е продукт на САЩ», отбеляза той.

«ИД, която явно е от чужд произход, се появи през 2015 г. по време на военното присъствие на САЩ», добави Карзай.

Според него, именно «САЩ трябва да обяснят» постоянните полети на вертолетите без опознавателни знаци, хвърлящи товари в контролирани от терористите зони на границата на Афганистан и Пакистан.

Карзай обясни, защо не е изпратил послание до новия президент на САЩ Доналд Тръмп, което да го убеди да се откаже от военните методи за регулиране на ситуацията в централноазиатската република. Според екс-президента на Афганистан, той е счел за проява на неуважение към Кабул решението на Тръмп да нанесе удар по комплекса тунели, в която е имало ядка на ИД.

«Аз вече бях готов да подпиша това писмо, но изведнъж те хвърлиха бомбата. И поради тази причина реших да не изпращам писмото», отбелязва екс-президентът, уточнявайки, че посланието е било съставено от «приятни изрази» и е съдържало предложение да се използват само мирни средства за прекратяване на кръвожадната междуособица в Афганистан.GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast (MOAB)

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;