Президентът на Русия Владимир Путин овладя инициативата в конфликта на територията на Сирия, благодарение на плановете за създаването в страната на зони на деескалация.

Това заяви журналистът Хамиш де Бретон-Гордън в колонката си за вестник  The Guardian.

«Явно Владимир Путин отново взе стратегическа височина и инициативата в Сирия, той обяви вчера, че е постигнал общо съгласие за хуманитарни зони за сигурност в много райони на Сирия след преговорите с Доналд Тръмп, Турция и Иран. Той твърди, че може да обезпечи възможността да се установи примирие, сключено в Астана преди няколко седмици, което до момента се оказа пълен провал, по пътя на създаването на зони без полети, при това руските, турските, иранските и американските войски ще охраняват зоните за сигурност от земята. Той също, за щастие, призна, че може има има нужда от войската на ООН», отбелязва авторът на статията.

Бретон-Гордън признава, че няма илюзии относно това, че процесът ще бъде лесен. В тази връзка той се надява, че администрацията на Тръмп ще заеме по-активна позиция по сирийския въпрос.

«Никой не питае никакви илюзии относно бъдещите проблеми. Те изискват пълна подкрепа и съгласие с турската, руската, иранската, американската, британската и оон-ската страни, при това за продължителен период от време», твърди журналистът.

След проведената в Сочи среща с президента на Турция Реджеп Ердоган Владимир Путин заяви, че «създаването на зони за сигурност трябва да доведе до по-нататъшно умиротворяване и укрепване на режима на прекратяване на огъня в Сирия».

Той нарече липсата на кръвопролитие важно условие за началото на политически диалог между страните в конфликта.

Според президента на Русия, политическият процес «трябва да доведе до пълно възстановяване на териториалната цялост и към единно ръководство в страната — извън зависимостта от възгледите, към които се придържат едни или други политически сили днес».

«В името на интересите на сирийския народ те трябва да се обединят: на каква почва, на каква платформа, чрез какви методи — това е работа на самия сирийски народ и страните в конфликта. Надяваме се, че по време на преговорния процес тези решения ще бъдат открити», подчерта Путин.

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;