Представителите на Централното командване на Американските ВС признаха, че авиацията на САЩ на 16 март е нанесла удар в околностите на сирийското селище Ал-Джин по строеж, който бил част от джамия. Това съобщи  CNN.

Изводът бил направен по време на разследването, което провело Централното командване. В неговата оперативна отговорност влиза на първо място Близкия Изток. По-рано редица СМИ съобщиха, че в резултат на атаката са загинали десетки хиляди мирни жители.

Пантагонът отричаше това, при удара частично бе разрушена джамия. Министерството на отбраната на САЩ твърдеше, че са били унищожени само бойци от терористичната мрежа «Ал Кайда», които са се срещали в сградата, разположена близо до молитвения дом.

Както отбелязва CNN, американските военни  имат забрана да нанасят удари по сгради, използвани за религиозни цели. Същото се отнася и до болници и училища.

Представителят на Министерството на отбраната на САЩ капитан първи ранг от ВМС Джеф Дейвис на 17 март твърдеше, че въздушният удар, за който става дума, не е причинил гибелта на мирни жители. Според него, унищожени са били десетки терористи, в това число влиятелни.

Официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова през март заяви, че Москва не поставя под съмнение факта, че целта на ударите, нанесени от САЩ по околностите на Ал-Джин, са били терористи.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;