Палатата на представителите на Конгреса на САЩ прие законопроект за засилване санкциите срещу КНДР. За документа гласуваха 419 конгресмени, само един се изказа против.

Инициативата, предложена от председателя на палатата по международните дела републиканеца Едуард Ройс, е в първа степен насочена срещу търговските партньори от КНДР. Законопроектът фактически дава право на министъра по националната сигурност да вкара на територията на САЩ задължителен оглед на товарите, превозвани от корабите или транспортните самолети, които са на пристанища или летища, където постоянно се допускат нарушения на резолюцията на Съвета за сигурност към ООН.

Под подозрение попадат всички съдове, които в продължение на последните 365 дена са влезли в националното или въздушното пространство на КНДР, а също са регистрирани в страните със слаб митнически контрол.

В закона за пристанищата и сигурността в САЩ на свой ред се внася поправка, според която на кораби под флага на КНДР или всяка друга държава, нарушаваща резолюцията на Съвета за сигурност към ООН, им е забранено влизането във водите или пристанищата на САЩ.

180 дена след официалния старт на документа и след това всяка година в продължение на пет години самият президент на САЩ е задължен да предоставя на профилните комитети на Конгреса списък с операторите на пристанищата, които са съдействали за импорта или експорта от КНДР, нарушавайки с това въведените от ООН санкции.

Отделно Белият дом е длъжен да анализира дейността на редица пристанища в Китай, Иран, Латакия и Тартус в Сирия, а също руските пристанища Находка, Ванино и Владивостокското морско пристанище по повод спазването от тях на ограниченията, действащи срещу КНДР.

Под американските санкции в случай на окончателното влизане на законопроекта в сила ще попаднат и чуждестранни лица и организации, които използват като наеми работници граждани на КНДР, изпратени извън граница принудително.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;