Специалнитe военни части на Сърбия са задържали огромно количество оръжие и боеприпаси, което е било прадназначено за нелегално прехвърляне на територията на Република Македония. Оръжието е било задържано в южната част на Сърбия, в непосредствена близост до македонската граница.

Това пише в днешния си брой белградското издание «Блиц», което твърди, че «е получило ексклузивната новина от Агенцията за военна сигурност /ВБА/».

Изданието пише, че «оръжието е било предназначено за партийните структури за най-големите албански партии, чиито ръководители са участвали във въоръжения конфликт в Македония и Косово».

Според същите източници оръжието е задържано миналата седмица.

«В пратката е имало няколко хиляди пушки, автомати, минохвъргачки и ръчни бомби. Целият този арсенал е бил открит недалеч от Прешево и Буяновац. Това е станало в момент, когато един чужд гражданин и двама сръбски от албански произход, са се опитвали чрез нелегални канали да го прехвърлят в Македония….Става въпрос за огромно количество оръжие, което очевидно е предназначено за използване, ако се стигне до разпалването на сблъсъци в Македония или пък да се предизвикат инциденти с него», казва още неназованият източник пред изданието.

Според него оръжието «трябвало да бъдат използвани и за вземането на властта» в Скопие.

Припомняме, че Буяновац, Прешево и Медведжа са част от Прешевската долина в южната част на Сърбия, която граничи с Косово и Република Македония. Тази област е населена предимно с етнически албанци. Акцията по задържането на оръжието е «била част от операциите на ВБА и на други спецслужби на Сърбия, които са били проведени по искане на държавното ръководство в Белград».

«Акцията е била проведена при пълна секретност, но за нея е знаел началникът на ВБА и държавните лидери, които не искали тази информация да бъде оповестена публично», пише «Блиц».

Това издание се смята за проправителствено и често публикува информации от службите.

«Премиерът Вучич смяташе, че е възможно спекулациите със задържаното голямо количество оръжие да се използват от някой за наливане на допълнително масло в огъня в и без това крехката политическа ситуация в Македония», казал още източникът пред изданието и добавил: През последните дни ВБА забелязала увеличаване на движението на лица от албанското малцинство от Прешево и Буяновац в посока на Македония. Подобно нещо е забелязано и на албанци от Косово, преди всичко на онези, които са бивши членове на Армията за освобождение на Косово (АОК). БГНЕС припомня, че през вчерашния ден сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич отправи тежки обвинения срещу лидера на СДСМ Зоран Заев и Република Македония като цяло. Дачич отново повтори, че признаването на Република Македония от страна на Белград е влошило приятелските отношения с Гърция. Според него отношението на македонските политици спрямо Сърбия «било брутално».

Миналата седмица в македонските медии имаше информация за сръбска намеса във вътрешните работи на страната. Веднага след това сръбският премиер Вучич направи специален коментар, в който каза, че «Сърбия не се меси във вътрешните работи на Македония».

Късно снощи Ивица Дачич даде ново интервю за държавната телевизия РТС .

В него той заяви, че «има организирана акция на Скопие, Прищина и Тирана срещу Сърбия».

Според него обвиненията на Заев, че в Сърбия има националистическо ръководство ще остави следи в бъдещите двустранни отношения между Сърбия и Македония.»/БГНЕС

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;