Палатата на представителите в Конгреса на САЩ забрани да се харчат предвидените по военна линия за Украйна пари за подкрепа на националистическия батальон «Азов», текстът е в проекта за бюджет за края на 2017 финансова година. В сряда той бе приет от долната палата на Конгреса.

«Средствата, предвидени по този закон, не могат да бъдат използвани за доставката на въоръжение, провеждането на подготовка или оказването на каквато и да било друга помощ за батальона «Азов», се казва в текста от документа.

Според законопроекта, Пентагонът до 30 септември (край на настоящата финансова година) може да изразходва $ 150 млн за оказване подкрепа на Украйна, «включително подготовката на войската, за техника, летално въоръжение с отбранително предназначение, логистична помощ, снабдяване».

Но средствата не могат да бъдат използвани «с цел придобиване или предаване на преносими зенитни ракетни комплекси».

Инициативата бе приета от Палатата на представителите още в началото на март, но сега тя отново премина през процедура на гласуване, като част от общия федерален бюджет.

Освен тези $ 150 млн конгресмените също одобриха предоставянето на Украйна на минимум $ 334 млн. Парите могат да се харчат за невоенни нужди, в частност — за обезпечаване на кредитните задължения, а също за разминиране, борба с тероризма и за други цели.

Сумата е заложена в законопроекта за финансирането на Държавния департамент.

В тези и други инициативи е включен текст за «противодействие на Русия».

В частност, законодателите забраняват да се използват средствата за сътрудничество с Москва.

Забраната за съвместна работа с «Рособоронэкспорт» също продължава да действа.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ;