«Кампанията срещу Ислямска държава в Ирак и Сирия е близка до успеха си — ако това означава намаляването на територията на ИДИЛ и извоюването на неговите градски крепости», пише Дейвид Гарднър за Financial Times.

Подкрепените от САЩ иракски войски взеха контрола над голяма част от Мосул, отбелязва авторът. Рака, столицата на ИДИЛ в североизточна Сирия, е обкръжена от три страни от силите, подкрепени от САЩ и кюрдските бойци.

Турция и т.нар. Свободна сирийска армия през февруари взе контрола над град Ал Баб, който бе под властта на ИДИЛ, и който се намира далеко на запад. Турция направи това, за да попречи на сирийските кюрди да обединят извоюваните от тях територии.

«Предполагаемата прогноза: ИДИЛ ще се откаже от своята протодържава и ще се превърне в регионална групировка от бойци и международни терористи.

И докато това се случва, между съперничещите си участници в тази трагедия, сражаващи се за територии в този безкраен геополитически сблъсък, е напълно възможно «всеобщо меле», дори ако те номинално воюват на една страна», разсъждава авторът.

«Друга голяма тревога предизвиква новият поглед върху тези зловещи събития в Сирия и Ирак, както и върху голяма част от Близкия Изток. Водещите действащи лица провеждат политика, която почти напълно унищожава умерените сили», предупреждава журналистът.

В Близкия Изток «центърът не е в състояние да оцелее», защото твърде много сили с готовност работят за неговото ликвидиране.

След гибелта на почти половин милион човека болшинството, «заемащи центристка позиция» в сирийското въстание срещу Асад, са били ликвидирани, а половината население е преместено или вече е избягало, се казва в статията.

САЩ водят този невъобразим конфликт почти само в рамките на войната срещу ИДИЛ и личната им битка с Иран.

За Русия, чиято намеса спаси Асад, всичко е подчинено но целта й да се върне на политическата арена в качеството й на световна и регионална държава.

Турция има намерение да попречи на сирийските кюрди да укрепят фактическа държава до нейните граници, пише изданието.

«Не знаем кой вече е главният и има ли още Башар всъщност каквато и да било власт», казва известният християнски деец в Латакия, крайбрежен анклав, контролиран от сирийския режим.

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;