Руският изтребител пето поколение Т-50 може да унищожава кораби, пишат медиите. Военният експерт Андрей Головатюк разказа за уникалността на ракетата  Х-35УЕ, която е част от въоръжението на изтребителя.
Многоцелевой истребитель пятого поколения Т-50 в подмосковном Жуковском, архивное фото
«Научиха» руския изтребител Т-50 да унищожава кораби, пише вестник «Известия».Във въоръжението на бойната машина е включена най-новата тактическа ракета  Х-35УЕ. Тя може да унищожава каквито и да било морски цели — от десантен катер до самолетоносач, а също наземни обекти: складове и военна техника.
Ракетата не се страхува от зенитните противоракети и радиоелектронните смущения.

Истребитель Т-50 во время всероссийского этапа международного конкурса Авиадартс-2016, архивное фото
Според експертите, Х-35УЕ ще направи Т-50 не просто изтребител, а многофункционална бойна машина.

Т-50 (проект ПАК ФА) е руски самолет пето поколение, който ще замени Су-27. Снабден е с принципно нов комплекс авионика и перспективна радиолокационна станция с фазирована антенна решетка. Планира се до 2020 година военните да получат 55 такива изтребители.

Според члена на президиума на Общоруската организация «Офицери на Русия», полковника от запаса Андрей Головатюк, Т-50 е един от перспективните носители на най-новата ракета Х-35УЕ, която е универсална.

«При изтребителите пето поколение широко се използва технологията на малозабележимостта, използва се нова авионика и по-съвременно въоръжение, което вече е налице и което в момента се разработва от руските научни умове. Това е самолет, който е на ново, по-високо ниво. Що се отнася до ракетата, то тя е уникална. Тази ракета е универсална, тя може да се поставя на различни носители — кораби, самолети, вертолети, брегови ракетни комплекси. Т.е. на дадения етап изтребителят Т-50 се разглежда само като един от нейните перспективни носители», казва Андрей Головатюк.

«В какво се състои уникалността при употребата на тази ракета с изтребителя?

Те могат да влязат в зоната на унищожение на целта, но без да влизат в зоната на поражение на ПВО на вероятния противник.

Ракетата се използва по принцип: щом се изстреля, ракетата веднага открива целта и сама тръгва към нея.

Т.е. методиката тук е такава — изстрелваш и забравяш.

Ракетата сама открива целта.

Затова името «убиец на кораби» в дадения случай е напълно оправдано», отбелязва военният експерт.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;