Във вторник по време на публично обявения разговор, откакто през април САЩ нанесоха удар с ракети «Томухоук» по Сирия, президентът Тръмп и президентът Путин обсъдиха хуманитарната криза в Сирия.

«Двете страни изразиха заинтересованост за прекратяване на огъня в този регион», пише Дейвид Филипов и Ашли Паркър за The Washington Post.

«Те обсъдиха също възможността да се организира тяхна лична среща по време на G20 в Хамбург през юли», съобщава изданието, позовавайки се на изявленията на Белия дом и Кремъл.

«Телефонният разговор се състоя на фона на ескалацията в руско-американските отношения в последните седмици след ракетния удар на САЩ по военната база в Сирия през април, за която Тръпм се разпореди в отговор на атаката с употребата на нервнопаралитичния газ зарин, вероятно извършена от силите на сирийския президент Асад», се казва в статията.

Белият дом нарече разговора между президентите «много добър», а Кремъл заяви, че той има «делови и конструктивен характер».

Но журналистите от вестниците намериха «няколко разминавания» в изявленията на САЩ и Русия след разговора.

«Двете правителства споменаха за прекратяване на огъня и САЩ обявиха, че планират да изпратят свой представител на преговорите за прекратяването на огъня, започващи днес в Казахстан, администрацията на Тръмп съобщи също, че лидерите са поговорили за създаването на безопасни зони в Сирия. Руското правителство, обаче, не спомена за възможността да се появят безопасни зони», пише изданието.

Според изявленията на двете страни, лидерите са обсъдили също борбата с тероризма в Близкия Изток и «опасната ситуация» в Северна Корея.

Все пак някои руски аналитици считат, че сътрудничеството между руските и американките сили е изключено.

Искането на Америка Асад да си подаде оставката «изключва възможността да се осъществи руско-американско сътрудничество в Сирия, защото ние няма да позволим да се отстрани Асад преди завършването на неговия президентски мандат, заяви неотдавна Дмитрий Суслов, замдиректор на ЦКЕМИ ГУ-ВШЕ, Москва. — Разбира се, че няма да се поддадем на подобен шантаж».

Изданието твърди: «Русия е за умиротворяване, организирано от Путин и изпълнено заедно с Турция, Иран и сирийските въстанически групировки. Путин иска да използва Сирия за разполагането на постоянна военна база на Русия в Близкия Изток».

Константин Сивков, член-кореспондент на Руската академия за ракетни и артилерийски науки, заяви, че «алиансът със САЩ е невъзможен».

«Коренната причина за съмненията на руската страна са импулсивността при вземането на решения», която импулсивност подтикна Тръмп да даде заповед за ракетен удар по сирийската авиобаза на 7 април», поясняват авторите, преразказвайки мнението на Сивков.

«Недостатъчната обмисленост на тези решения, а също недостатъчно ясната цел и оценка на последствията рязко поставят въпроса за вероятността от военен конфликт», казва Сивков.

А как оценяват разговора на Путин и Тръмп в САЩ?

«Братската дружба» между Тръмп и Путин, явно, се върна в нормалното русло, — заяви във вторник Адриан Уотсън, заместник директор по комуникациите към Националния комитет на Демократическата партия на САЩ. — Вместо да адресира към Путин суров сигнал по повод подкрепата на жестокия режим на Асад, Тръмп явно избира стратегията на помиряване».

Петя Паликрушева-Иванова за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;