В предверието на втория тур президентски избори във Франция СМИ анализират позицията на кандидатите. «Националният фронт» ще ни заведе при Путин, Орбан и Ердоган, но и Макрон не ни предлага нов икономически, социален, политически път», пише френският социолог Едгар Морен.

Макрон се занимава с еквилибристика по въпроса за Русия, пише  WSJ.

«Президентските избори във Франция откриха факта, че избирателите избират кандидати, тясно приближени до Владимир Путин», твърди Джон Винокур за The Wall Street Journal. Френските морски пехотинци се разположиха в състава на стражевите сили на НАТО в Естония, предпазващи от руско нахлуване и това е похвална стъпка от страна на НАТО, но е неудобната тема за двамата кандидати — Макрон и Льо Пен», счита авторът.

Льо Пен не се осмелява да заяви, че, ставайки президент на страната, ще изведе своите морски пехотинци от Естония», се казва в статията.

На свой ред Макрон «не се решава да охарактеризира агресията на Москва в Европа като опасен и неотложен проблем, защото, «съдейки по гласуването на първи тур, французите предпочетоха да игнорират руската агресия», се казва в статията.

«Трима кандидати, които харесват Путин (Льо Пен, Фийон и Меланшон) събраха на първи тур 61.9 %, докато Макрон и Амон — 30.37%. 

«Съотношението 60 към 30 посочва несъзнателният антиамериканизъм, но и възхищението във Франция от Путин, който използва сила», пише Винокур.

«Миналата седмица Макрон се показа като невротик-примиренец, думата «Русия» не фигурираше в изявленията на неговия щаб, говорейки за взлома на компютрите от групировката  Pawn Storm — групировка, която, според заключенията на американските чиновници, действа с подкрепата на руската държава».

Макрон не подкрепи държавния секретар на САЩ и министъра на външните работи на Франция, когато те осъдиха ролята на Русия в Сирия.

Ако Макрон иска всички по света да го считат за олицетворение на гордост и взаимодействие, той трябва да се прояви като по-силен политик, пише авторът и препоръчва, ако той стане президент, да посети френските морски пехотинци в базата в Естония.

Превод:News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;