«Триъгълната дипломация» — термин, измислен от бившия държавен секретар на САЩ Хенри Киниджър по повод конфронтацията и сътрудничеството между САЩ, СССР и Китай по време на студената война, както изглежда отново се върна, но в нова форма и с ново стратегическо значение, пише Кери Хуанг в хонконгския вестник South China Morning Post.

«Тази стратегия обяснява неофициалния съюз между Вашингтон и Пекин. Президентът на САЩ Ричард Никсън и Кининждър успяха преди 45 години да сблъскат челно Пекин и Москва, създавайки по-тясно партньорство с Китай. Но отношенията между Китай и Русия постоянно се подобряват след падането на СССР, което доведе до смъртта на съюза САЩ-Катай», се казва в статията.

«От момента, в който президентът на САЩ Донал Тръмп встъпи в длъжност, тежката артилерия от рода на Кисинджър, който сега стана гуру на външната политика на Тръмп, и геостратега Збигнев Бежежински изразиха необходимостта да се вбие клин между Китай и Русия, но в същото време се създава сплашващ евразийски съюз, получил названието РИК — Русия — Индия — Китай», продължава журналистът.

«Исторически индийско-руските отношения бяха значително по-тесни, отколкото китайско-руските и китайско-индийските. Днес, откакто отношенията между Китай и Русия се подобряват, Русия и Индия се отдалечиха, а връзките между Китай и Индия също отслабнаха. В същото време Китай се отнася подозрително към индийско-руските отношения, а Индия е разтревожена от тесните руско-китайски отношения, Китай и Русия са загрижени от неотдавнашното засилване на индийско-американските отношения», пояснява авторът.

«Всеки се опитва да се възползва от съперничеството между другите двама, за да спечели преимущество за себе си, — анализира журналистът. — Ето защо дори в редакционната си статия миналия месец официалният  Global Times (част от официалното печатно издание на ЦК на Комунистическата партия на Китай, бел.ред) се казва, че такъв стратегически триъгълник е «нереалистичен».

«Без съмнение в Евразия действа «триъгълната дипломация», сравнима с геостратегическите игри, в които Вашингтон, Москва и Пекин участваха по време на студената война», прави изводите си авторът.

Източник: South China Morning Post

Петя Паликрушева за News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;