«Седейки срещу Доналд Тръмп в Овалния кабинет, забелязвам малкия червен бутон върху кутийка, стояща на бюрото му», пише ръководителят на редакцията във Вашингтон на Financial Times Деметри Севастопуло в статия, в която са използвани материали от журналистката Кортни Уивър.

«Нима това е ядреното копче?», шегува се журналистът.

«Не, не, всички мислят, че това е то, — отговори Тръмп, все едно очакваше този въпрос. Той се докосна до бутона, натиска го и поръча «кока-кола». — Наистина, всички започват да нервничат, когато натискам това топче».

Журналистът отбелязва: «В кабинета има много хора: има кой да се нервира. Когато Обама даваше интервюта, обикновено присъстваха само няколко помощници. Но Тръмп работи заедно с огромна свита, в състава на която има такива хора, като главният стратег на Белия дом Стив Бенън, куриращият търговската политика милиардер-инвеститор Уилбър Рос, а също главата на апарата на Белия дом Райнс Прибус».

«Тръмп по-скоро прилича на монарх. Харесва му придворния живот. В двора му има най-различни «играчи», има дори свои придворни», казва неговият приятел Крис Ради, шеф на  Newsmax Media.

Според изданието, Джорд У. Буш е бил «президент а-ла главен управляващ, съчетаващ простонародността със строгите формалности», а Обама — «професионален главнокомандващ».

«Тръмп е кралят на телевизионното реалити-шоу. Неговият Бял дом е препълнен със слухове — кой от играчите е фаворит, кой е в немилост, в кого в момента се вслушват принцът и принцесата — президентската дъщеря Иванка Тръмп и нейният мъж Джаред Кушнер», се казва в статията.

На 20 април настъпи стотният ден от управлението на Тръмп. През октомври миналата година той обнародва «План за действие за 100-те дена», в който се изброяват 28 мерки.

Много от тях са изпълнени: «въведени са ограничения по отношение официалните лица, които искат да станат лобисти, на всички държавни служители им е забранено да бъдат лобисти, САЩ напуснаха споразумението за Трансатлантическото партньорство, одобрено е строителството на тръбопровода «Кейстоун» между САЩ и Канада».

Тръмп основно изпълнява своите обещания да реорганизира отношенията на САЩ с другите страни, се казва в статията.

Но в това, що се отнася до някои мерки, Тръмп се превъртя на 180 градуса, което вероятно няма да се хареса на неговия електорат. Макар в интервюто за нашето издание той да нарече Китай «шампион на света» по манипулации с валута, президентът не изпълни обещанието си да обяви Китай за «валутен манипулатор», пише авторът.

Според изданието, Тръмп до такава степен е смекчил отношението си към Пекин, защото го уговаря да засили натиска си върху Северна Корея, за да обуздае нейната ядрена и ракетна програма.

Тръмп не убеди Конгреса да отдели крупна сума за строителството на стената на границата с Мексико. Неговите опити да се забрани на граждани на няколко страни влизането в САЩ бяха лошо осъществени на практика през януари, затова съдилищата ги блокираха.

Вестникът акцентира върху това, че Тръмп не е успял да прекара през Конгреса закона за медицинското застраховане, което би сменило системата на Обама — Obamacare.

«Тръмп имаше «лоши първи 100 дена» в сравнение с другите президенти в съвременния период, твърди Дейвид Джерджен, в миналото съветник на президентите Форд, Никсън, Рейгън и Клинтън.

«Когато се възцари хаос, разцъфтяват и дворцовите интриги. Сътрудниците на Белия дом вече ясно осъзнават, че Тръмп може стремително да сменя фаворитите си, създавайки атмосфера на средновековен двор в епохата на социалните мрежи. Но има любимци, сред които доминират Иванка и Джаред. Те имат огромно влияние върху съдбата на хората от близкото обкръжение, в това число и върху бившите топ-мениджъри на 

Goldman Sachs — Хари Кона, оглавяващ Националния икономически съвет на Белия дом, и министъра на финансите Стивън Мнухин», се казва в статията.

Сътрудниците от администрацията постоянно се стараят да се изтласкат един друг и да се вмъкнат в кабинета на Тръмп.

«Те вече осъзнават, че Тръмп има привичката да заема позицията на последния човек, с когото се е срещнал», пояснява изданието.

От своя страна, твърдят авторите, Тръмп обича винаги около него да цари «конкуренция на идеи».

«Сега върви борба за неговия фаворит, за неговото могъщество. С времето той ще прецени кой от тези хора е по-силен, а от слабите ще се оттърве», твърди авторът.

«Някои конгресмени-републиканци искат Тръмп да уволни Бенън, но някои привърженици на президента се опасяват, че това ще създаде много опасни настроения сред неговия електорат, защото ще укрепи властта на Иванка, Джаред и Кон — хора, които славят ню-йоркските либерали и представителите на елита, неприемливи за много от избирателите на Тръмп», се казва в статията.

Изданието характеризира Иванка така: «Отчасти тя е посланик на добра воля, отчасти — придворен съветник, който има най-широкият достъп до баща си».

«Иванка играе ролята на неофициален дипломат, а Джаред има по-традиционна, но все така голяма роля в сферата на външната политика. Поради това Джаред курира, в това число в Близкия Изток и с Китай — някой шептят, че той се държи като сив държавен секретар», се казва в статията.

Журналистът отбелязва, че всички следят всяко изказване и всяка крачка на Тръмп.

«Моята шега за малкия червен бутон отразява тревогата, която обхвана целия свят, когато необузданият магнат на недвижими имоти победи на изборите и получи достъп до ядреното копче», пише авторът

Хаотичността на първите 100 дена на Тръмп възкресиха тази тревога.

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;