«За канцлера на Германия Ангела Меркел казват, че е лоша актриса — не й се отдава да скрие това, което мисли. Затова едва ли може да се счита за добър знак това, че във вторник през деня тя заедно с руския президент Путин излезе на съвместна пресконференция с каменно лице», пише Рене Пфистер за Der Spiegel.

На лицето на Меркел нямаше усмивка, а когато даваше оценка на разговора с Путин, не употреби думата «добър» или дипломатическата «конструктивен», а каза само, че са провели «подробно» обсъждане.

Меркел не е била на визита в Русия две години, дълго време във Ведомството на федералния канцлер считаха, че «срещата има смисъл само, ако донесе до резултати, които ще се видят», се казва в статията.

Но в случая със Сочи Меркел тръгна на пътуване с неопределен изход, а по желание на Путин — на територия, за която тя има лоши спомени.

По време на визитата си през януари 2007 г., припомня авторът, Путин допусна неговият лабрадор да се потърка в крака на Меркел, макар руският лидер да знаеше отлично, че тя се страхува от кучета. Тази сцена се превърна в символ на лошите отношения между тях.

«Меркел тръгна на път без надежда за каквито и да било отстъпки преди всичко от осъзнаването, че с Путин винаги е трудно, а без него нищо не може да се реши», твърди авторът.

През юли канцлерът Меркел е стопанка на срещата на G20 в Хамбург. И от Сочи Меркел взе обещанието на Путин да се държи конструктивно.

«Руската страна е готова да окаже на германското председателство всичкото необходимо съдействие», заяви той и добави, че се надява, че «срещата ще премине резултатно».

Къде по-големи се оказаха противоречията по Украйна. Путин призна, че кризата може да се реши само в рамките на «Нормандския формат, т.е. с участието на Франция, Германия, Русия и Украйна, но ясно даде да се разбере, че счита правителството в Киев за виновник за липсата на успехи.

Кризата в Украйна се превърна в много трудна, защото САЩ при Доналд Тръмп вече не са влиятелен фактор в региона, продължава авторът.

Веднага след идването на власт на Тръмп, Берлин започна да се опасява, че той няма да има нищо против да поделят света с Путин на сфери на влияние. По време на предизборната си кампания Тръмп правеше комплименти на Путин, но от тогава тонът забележимо охладня, се казва в статията.

Сега Меркел би искала да види, че между Тръмп и Путин са се установили разумни работни отношения. Това би помогнало да се придвижат решенията за Сирия и Украйна. Уви, до момента двамата президенти дори и не са се срещали, пише авторът на статията.

«По такъв начин, резултатът от пътуването до Черно море по-скоро е разочароващ, при това същото се отнася не само до крупните международни кризи, но и по темите за спазване правата на човека», продължава авторът.

Според думите на Меркел, тя е засегнала темата за преследването на гейовете в Чечня, но Путин, както показва опитът, не се впечатлява от исканията на Германия».

Има още опасения, че Русия може да се поддаде на съблазънта да се намеси в немските избори за Бундестага: когато Путин бе попитан, може ли Меркел да бъде сигурна, че Русия няма да оказва влияние върху немските избори, руският лидер възмутено опроверга всички обвинения, заявявайки, че Русия «никога не се намесва в политическия живот и в политическите процеси в други страни».

Меркел в отговор заяви:
«Във военната доктрина на Русия хибридните войни играят определена роля».

Петя Паликрушева-Иванова за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;