Евгений Шмит, програмист в Кьолн, пристигнал през 1999 г. заедно със семейството си от Русия, бил привърженик на християндемократите (ХДС) под ръководството на канцлера Меркел. Но преди четири години на фона на прииждащата вълна арабски бежанци той променил политическите си предпочитания и сега подкрепя партията срещу мигранитите «Алтернатива за Германия», пише Bloomberg.

«Събитията от януари миналата година превърнаха 41-годишния Евгений от спокоен привърженик на Алтернатива за Германия (АГ) в обществен активист и популярен блогър, когото четат над 110 хиляди човека. Тези промени са свързани първо със събитията в Кьолн в новогодишната нощ, когато стотици жени бяха подложени на сексуално насилие от страна на бежанците, главно от страните от Северна Африка. Второ, те са свързани с това, че, както отбелязва самият Евгений, немските СМИ в продължение на пет дена пазеха абсолютно мълчание по повод тези ужасни събития, които потресоха цялата страна», се казва в статията.

Според Шмит, за това, което се е случило, е можело да се разбере само от руските СМИ и Фейсбук.

«Макар местните СМИ да разказаха за събитията след няколко часа, националните СМИ мълчаха няколко дена, за да информират за безпрецедентните нападения», пише изданието.

Както пише Bloomberg, предизборният щаб на Ангела Меркел, която има намерение за пореден път да заеме длъжността федерален канцлер — изборите се насрочени за септември тази година — е сигурен, че «Кремъл активно се стреми да попречи за нейната победа». Представителите на разузнаването предупреждават за руски кибератаки, които целят манипулиране на изборите.

«Но ако Кремъл има «троянски кон» в немската политика, то това са около 2.5 милиона такива, като Шмит, които говорят руски и представляват най-крупният от миноритарните електорални блокове в страната».

«Според оценка на намиращия се в Бон Фонд на Борис Немцов, три пети от т.нар. «руски немци» имат по-голямо доверие на руските телевизионни канали, отколкото на немските, а две пети считат руските СМИ за основен източник на информация», съобщава авторът на публикацията Хенри Мейер.

Евгений Шмит, продължава авторът, «посвещава свободното си време на популяризирането на идеите на АГ особено сред живеещите в Германия руснаци».

«Неотдавна той цяла събота раздаваше листовки в супермаркета, в който се продават такива традиционни руски продукти, като пелмени и водка. В листовките на два езика може да се прочете, че «ислямът не съответства на нашите ценности и не е част от Германия».

Както отбелязва авторът на статията, ръстът на популярност на АГ повече вреди на ХДС, отколкото на конкурента от СДПГ, с други думи «това може да бъде достатъчно, за да се попречи на Меркел».

Според Сергей Марков, политически консултант на апарата на Путин, «ние бихме били много радостни от това. Социалдемократите ще сложат край на натрапената ни студена война».

Руските държавни СМИ, отбелязва авторът, продължават да пропагандират тезата, че мигрантите  — това са «нищоправци, ползващи се от благата, които им предоставя социалната система на Германия. Немската редакция на RT, често пряко в ефир транслира антиислямистки протестни акции на маргиналното движение PEGIDA».

Константин Малофеев, «заможен съюзник на Путин, когото считат за нещо като неофициално доверено лице на Кремъл в преговорите с АГ и други десни партии, заяви, че шансовете Меркел да не победи на изборите за четвърти път, «са твърде големи».

Йорг Форбриг, представител на американския Фонд Маршал в Германия, заяви, че би било «огромно преувеличение» да се считат «руските немци» за пета колона.

Но той посочва, че «манипулациите от Русия могат да накарат хората да се колебаят и така да преминат на страната на АГ, а по този начин да изтеглят гласовете от Меркел и другите традиционни партии», пише авторът.

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;