На 2 май в Сочи за преговори с Владимир Путин пристигна канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Лидерът на Германия пристига в Русия за първи път от две години. За последен път Меркел бе в Москва на 10 май 2015 г. Според официалния представител на правителството на Германия Щефан Зайберт, визитата е свързана с подготовката на срещата G20 в Хамбург.

Но основните теми на визитата без съмнение са бъдещето на руско-германските и руско-европейските отношения на фона на стремително променящата се международна обстановка.

Преди кризата с Украйна отношенията между Москва и Берлин бяха доста добри, дори прекалено добри.

«Сервитьор, две бири и картата на Полша», — именно така, според популярния виц, можеше да премине поредната руско-германска среща, на която Москва и Берлин още веднъж биха поделили за огромен ужас на източноевропейските страни влиянието си върху Стария Свят.

Но вицът си остава само виц — преди времето около събитията в Крим никой не смяташе да дели каквото и да било с Русия.

Топлите руско-немски отношения се базираха на ясната матрица: Германия е центърът на Европа, а Русия — нейна периферия, която снабдява Стария Свят с нефт и газ, която е пазар за европейските стоки.

И едва, когато Путин поиска малко място под европейското слънце, отношенията се развалиха.

Германия с мълчаливото съгласие на нерешителния френски президент Оланд фактически оглави антируския лагер.

При това Берлин се опита не само да накаже Москва или да формира някаква нова антируска Европа, както твърдяха някои украински активисти и политици, колкото се опита да принуди Путин да се върне към предишната поведенческа матрица.

Предполагаше се, че принудата ще даде резултати в най-кратки срокове и няма да удари силно по руско-германия икономически стокооборот.

Но времето си вървеше, стокообротът продължи да пада. Ако през 2012 г. той беше в рамките на 80 милиарда евро, то през 2016 г. намаля до 50 милиарда.

Бизнесът губеше пари. Всеки ден.

А Владимир Путин дори и не мислеше да се покайва хахах 🙂

Нещо повече, в края на 2016 г. и в началото на 2017 г. се случиха редица събития, които направиха очакваното от Запада покаяние на Путин крайно малковероятно.

Е, вече ще се покайват други…

Мечтите на Запада би трябвало вече да са приключили.

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;