В деня на покръстването «Двора на Кирилицата» получи личен дар: везано знаме

Честит празник българи! Гордейте се, че сте българи. Какъв празник е днес, помним ли? 

Днес 2 май, в сърцето на  историческата столица на България Плиска-„Двора на Кирилицата“,  беше почетен денят на покръстването  на българите  с  тържествено осветяване на паметника на Царя Покръстител от Негово Високопреосвещенство Варненски митрополит Йоан. След  благословията, под небето на Плиска прозвуча гордо химна на България.

 

В деня, в който Българската православна църква почита свети цар Борис Покръстител български и 1152 години от покръстването на българския народ,  Двора на Кирилицата събра отново гости от цяла България, дошли да отдадат почит и да се докоснат до величието на историята ни.

 

 

 

 

 

 

 

Именно » Двора на Кирилицата» днес съживява и ни напомня най- важните моменти от пътя на България- покръстването и раждането на азбуката ни, за това точно днес, когато православната църква отбелязва и  1100 години от успението на Свети Цар Борис, беше осветен и паметника му. Защото паметта за делото на предците ни остава винаги жива, а отдаването на почит, укрепва силата на духа на народа ни.

 

 

 

 

 

 

Драгоценен дар получи » Двора на Кирилицата» и създателят на храма на буквите Карен Алексанян, от една » горда българка» както сама  нарича себе си, учителката от Панагюрище Елисавета Георгиева. Това е 21 първото поред ръчно изработено от нея знаме, както ни разказа самата тя.

 

 

» Изработвам  знамена  и ги подарявам на места свързани с величието на България и различни исторически места. Първото знаме е подарено от мен е в Петрич, на 19.04.2005, но това подарявам с особен трепет.

Това е моя начин да служа на Бог, на доброто и на България»- казва Елисавета Георгиева, която специално за празника е облякла носия с ръчно извезани трибагрениците на България и Армения в знак на признателност към » Двора на Кирилицата».

 

 

 

 

 

» Това знаме не е правено с ръце, а със сърце»- казва наричаната, съвременна Райна Княгиня българска учителка, която посвещава 393 часа от времето си,  за да създаде уникалния дар.

» Това е личен за » Двора на Кирилицата» и лично за създателят, на това свещено за всеки българин място, създадено от Карен Алексанян…

никога, никъде не съм била посрещна така както тук, а направеното тук, има значение не само за България, но и за света», споделя с искрено вълнение учителката дошла да благодари с късче от душата си.

 

 

 

Знамето изработено с много любов, носи силна символика- лице срещу лице стоят орелът на Аспарух, (от дясната страна) и лъв, символ на българският дух гледащ на изток, от ляво- там където е сърцето, от горе- конска опашка, за да показва приемствеността.

 

България трябва да следва пътя си и духовната мисия, която е отредена на народа ни…докато има такива места, които пазят силата и енергията на посланията на времето, възраждат духа и вярата, събират учители, ученици, духовници, и просто българи…България ще я има.

 

 

 

 

 

 

«Да бъде България!» е изписано на знамето, като пожелание и завет към всички нас, защото България е любовта, която всеки носи в сърцето си, и всеки който носи и дава тази любов може гордо да се нарече българин. Това ни прави народ, и това съединение е силата ни.

 

 

 

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...