Батарея на американския зенитно-ракетен комплекса (ЗРК) THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) в Република Корея е на бойно дежурство и е готова за прихващане на ракети на КНДР.

Това съобщи началникът на пресслужбата на командването на войските на САЩ в Република Корея полковник Роб Менинг. По този начин той потвърди споразумението по темата, публикувано по-рано в американските и южнокорейските медии.

«Силите на САЩ в Южна Корея потвърждават, че системата THAAD е в състояние на бойна готовност и е способна да прихваща севернокорейски ракети и да защити Република Корея», заявил Менинг.

Наземната система  THAAD е предназначена за прихващането на балистични ракети в завършващия етап на средния участък от траекторията на полета и при приближаването към целта. Тя има за цел да обезпечи защитата на войските на САЩ и техните съюзници, а също градовете и важните обекти от балистични ракети, както с малка далечина на действие, така и стратегически.

Категорично против реализирането на замислите да се разположат подразделения на THAAD на Корейския полуостров са Русия и Китай.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;