Екс-министър Ангел Найденов: «Не достигат 5 хиляди души войници и офицери, отбраната е пред колапс»

„В българската армия не достигат над 5000 души – войници и офицери, системата е пред колапс”, това заяви екс- военният министър Ангел Найденов в предаването „Тази сутрин” по БТВ.

Той каза в предаването още:

„За последните две години негативните процеси в армията не само не са пресечени, но са преминали и зоната на търпимост на експертите=

Първата причина е системното недофинансиране в системата, втората – остарялото въоръжение и бойна техника, а третата – непопълнения личен състав.

Заради непопълнения личен състав, българската армия не е в състояние да изпълнява сложни бойни задачи.

Настоящото финансиране е недостатъчно да покрие дори базовите нужди на армията.

Ако държавата ни не направи нещо радикално, стои въпросът какво можем да очакваме от българските въоръжени сили.

Липсата на кадри в системата се дължи на недостатъчното заплащане, както и затрудненията при подбора на кандидати, които могат да издържат психологическите тестове.

Има и друг проблем – неграмотността. Липсата на достатъчно образование, което да направи кандидатите подходящи за българската армия.

В последните 10-15 дни би следвало служебния кабинет да остави това решение на следващото правителство за закупуването на изтребители за армията.

Това е експертната гледна точка. Няма изненада, че експертите са се спрели на нов самолет на фона на използваните Ф-16. Гледната точка на политическото решение обаче е друга, защото когато ние купуваме нови самолети не можем да игнорираме разсъжденията за сигурността в по-общ план – коя страна какво ни предлага.

Служебното правителството не  трябваше да стигне до това решение и да предопределя избора на предстоящото редовно правителство».

Коментари:

Зареждане ...