Първо и то е без всякакво съмнение — избирането на президента Доналд Тръмп, който имаше намерение да се откаже от курса на сдържане на Русия и да започне сътрудничество с Кремъл.

Да, в момента риториката на Тръмп носи антируски характер, но много от специалистите и обикновените хора осъзнават, че:

  1. думите му са насочени към вдигане на собствения му рейтинг вътре в САЩ, те са част от стратегията на президента за потушаването на тамошната политкоректна …банда.
  2. Тръмп за разлика от Обама не тръгна от антируски думи към антируски действия. Дори ударът по сирийската авиобаза не бива да се счита за нещо подобно — президентът на САЩ спретна ракетно шоу, за да НЕ вкарва войски в Сирия.

Нещо повече, по време на срещата си с канцлера на Германия Ангела Меркел, новият стопанин на Белия дом, според някои политолози, я е «назначил» за отговорник за регулирането на руско-западните противоречия в посока Европа.

Президент России Владимир Путин и канцлер Федеративной Республики Германия Ангела Меркель. Архивное фото

Второ, налице е рязко изостряне в поведението на украинския управленски актив.

Киев, усещайки промяна в позицията на Запада, става все по-радикален: хунтата там се превърна в жертва на собствената си вътрешна пропаганда.

Тя няма възможността да балансира външния и вътрешнополитическия си курс.

Украйна е принудена да изостря ситуацията, за да не изгуби подкрепата на местните националисти.

Защото при изгубена подкрепа от страна на националистите, Порошенко може да се окаже жертва на поредния Майдан в Киев.

А заедно с Поршенко, от политическата сцена ще бъдат свалени, при това доста зловещо, цяла поредица от олигарси, политици и прочие удобна на Запада плеяда от субекти, де-факто обслужващи личните си бизнес интереси и тези на Запада.

Отчасти затова и всяко лансиране от страна на Европа към по-балансирана позиция на Киев, например изявлението на посланика на Германия в Украйна за това, че трябва да се седне на масата на преговорите с лидерите на ЛНР и ДНР, бива отхвърляно крайно рязко.

Такава Украйна вече е срамно и неприлично да се защитава.

А особено позорно е да се защитава тогава, когато се използват откровени лъжи — от рода на фразата «Русия не изпълнява Минските споразумения».

А само преди няколко дена светът чу, че мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество, която осъществява мониторингова мисия в конфликтите територии, даде първите си жертви.

Два автомобила на наблюдателите бяха взривени.

Има жертви.

Е, как да се защитава такава Украйна?!

С какъв морал, с каква съвест?!

Светът от известно време е друг.

Вероятно и фрау Меркел вече осъзнава това горното.

Не че има съвест, която й подсказва да се държи политически морално, а защото предстоят избори.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;