Служителка от ФБР на САЩ, която има досег със секретна информация, през 2014 г. е заминала за Сирия, където се е омъжила за боец от терористичната организация «Ислямска държава».

Това съобщи CNN.

Името на служителката е Даниела Грин. Във ФБР тя е била преводач. Мъжът, който е станал неин съпруг, се казва Денис Кусперт. Той се е отнасял към влиятелните бойци от ИД, отговарял е за вербовката чрез интернет на нови привърженици на групировката, а също е участвал в снимането на видео с пропагандно съдържание, на едно от тях той държи отрязана човешка глава.

Грин е предупредила Кусерт, че властите са започнали разследване спрямо него. Няколко седмици след сватбата американката е осъзнала, че е извършила грешка и се върнала в САЩ. Тя се съгласила да си сътрудничи с американските спецслужби, а също се признала виновна, че е давала лъжливи показания, касаещи международния тероризъм.

Грин е осъдена на две години затвор и освободена през лятото на 2016 г. Според CNN, във връзка със случилото се възниква въпросът, меко ли е отношението на министерството на правосъдието на САЩ към жената.

През октомври 2015 г. Пентагонът публикува изявление, в което се казва, че Кусперт е бил унищожен в резултат на въздушен удар недалеко от град Рака — главния плацдарм на ИД в Сирия. През август 2016 г. военното ведомство призна, че всъщност Кусперт е оцелял. За по-нататъшната съдба на боеца не се съобщава.

 

 

 

 

Подробнее на ТАСС:
http://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/4225077

Тагове: ; ; ; ;