Използвайки арсенала си от недемократични методи, Ердоган трудно, но спечели референдума за президентската система в Турция – и ето, че вече възнамерява да върне смъртното наказание.

 

Това е въпросът – “червена линия” за ЕС, посочи председателят на Европарламента.

 

Немските политици заявяват също, че “страната с подобна конституция ще противоречи на европейските ценности”.

 

“Неделният референдум за разширяване на пълномощията на турския президент Ердоган премина не така, както бе планиран,- пише The Wall Street Journal. – Привързаният към исляма турски диктатор се надяваше на въодушевена подкрепа, но победи с минимална разлика, при това победата му бе ознаменувана от нарушения при гласуването. В резултат турското общество е още по-поляризирано, което може да доведе до нарастване на нестабилността”.

 

Лагерът на Ердоган получи 51.2% от гласовете, при това крупните градове, включително Анкара и Истанбул, гласувах против, пише изданието.

 

Избирната комисия в последния момент взе решение  да се приемат бюлетини без официални печати, “тази стъпки и други проблеми при преброяването на гласовете правят около 2.5 млн от бюлетините съмнителни”, се казва в статията.

 

Наблюдателите от Съвета на Европа и ОССЕ разкритикуваха решението на изборната комисия, както и това, че група граждански активисти имаха забрана за провеждане на мероприятия по време на кампанията и лагерът на Ердоган доминираше в медиите.

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;