Североатлантическият алианс обмисля да увеличи числеността на войниците си в Афганистан, където НАТО помага на местните сили в борбата им срещу ислямистките бунтовници, това заяви за германския вестник «Велт ам зонтаг» генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от Франс прес.

Поради влошаването на положението със сигурността НАТО проучва увеличаване на числеността на мисията си «Решителна подкрепа», каза Столтенберг.

НАТО ще вземе решение до края на юни за евентуално увеличение на числеността на мисията си и удължаване на мандата й, който сега се подновява всяка година, уточни той. През февруари командващият силите на НАТО и САЩ в Афганистан генерал Джон Никълсън заяви, че на силите на алианса са нужни «още няколко хиляди» войници, за да изпълняват мисията си с афганистанските сили.

НАТО официално приключи бойната си мисия в Афганистан в края на 2014 г. и остави там само около 13 300 души, над половината от които са американци, за да обучават и съветват афганистанските сили за сигурност.

Талибаните обаче извършват все повече нападения, които водят до растящ брой загуби сред силите за сигурност и цивилното население. Миналата седмица талибани с афганистански военни униформи убиха най-малко 135 войници в база в Северен Афганистан, пише БТА.

Тагове: ; ;