Канцлерът на Германия Ангела Меркел подписа споразумение, което дава възможност на саудитски военни да бъдат обучавани в германски военни бази, съобщи ДПА.

Споразумението бе подписано по време на днешното посещение на Меркел в саудитския пристанищен град Джеда. Колко и от кои подразделения ще бъдат обучаваните саудитски военни в Германия не се уточнява.

Германия и Саудитска Арабия също така подписаха декларация за намерение, предвиждаща полицейско сътрудничество. Германски полицайки ще обучават жени от саудитската гранична служба.

Предвижда се също така обучение в областта на авиационната сигурност. Германският седмичник «Шпигел» информира, че Саудитска Арабия планира да не купува повече оръжие от Германия.

Износът на оръжие за Саудитска Арабия предизвиква притеснения и недоволство в Германия през последните години. Разбираме колебанията на Германия, когато става дума за износ за Саудитска Арабия, посочи саудитският заместник-министър на икономиката Мохамед ал-Туаджири пред «Шпигел» точно преди посещението на Меркел в Саудитска Арабия.

Отсега нататък кралството няма да създава повече проблеми за Германия с нови искания за оръжие, допълни той. Износът на оръжие за Саудитска Арабия трябва да получава одобрение от германското правителството при всеки отделен случай.

През 2015 година 17 пъти правителството е одобрявало такъв износ, като общата му стойност е 23,8 милиона евро, отбелязва БТА.

Тагове: ; ; ;