„За първи път в рамките на съвместната българо-американска подготовка в авиобаза Граф Игнатиево посрещаме многоцелевия изтребител от най-ново поколение на въоръжение в САЩ F-35А, който е изработен по стелт технология“.

Това каза командирът на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков след демонстрациите на способностите на най-новия изтребител на въоръжение в САЩ на 28 април 2017 г.

Атрактивните полети на американските пилоти наблюдаваха президентът на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Стефан Янев, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, заместник-посланикът на САЩ в България Мартина Стронг, аташето по отбраната на САЩ полковник Шанън Джонсън, народни представители от 44-то Народно събрание.

Генерал-майор Цанко Стойков припомни, че съвместното сътрудничество между ВВС на България и САЩ води началото си от 2001 г. Тогава за първи път в авиобаза Граф Игнатиево кацна ескадрила А-10 и се проведе първото учение по програмата „Партньорство за мир“. От тогава почти всяка година се провежда поне едно съвместно мероприятие като тренировка, подготовка или учение – посочи той.

„Тези съвместни подготовки помогнаха на българските ВВС да бъдат приети като достоен партньор сред военновъздушните сили на страните-членки на НАТО“, заяви командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.

„През 2004 г., когато България беше приета в организацията на Северноатлантическия договор, българските ВВС буквално от първия ден на членството ни бяха включени в интегрираната система на противовъздушната отбрана и започнаха да носят бойно дежурство по „Еър Полисинг“.

Съвместните тренировки помогнаха българските ВВС да надградят бойните си способности и да разработят изцяло нов модел за летателна подготовка“, каза генерал-майор Цанко Стойков.

„Първото дислоциране на F-35А в Европа е планирано, за да повиши тренировъчните възможности и да укрепи НАТО като съюз“.

Това заяви генерал-лейтенант Ричард Кларк, командващият на 3-то командване на Военновъздушните сили на САЩ с отговорности в Европа и Африка, в Рамщайн, Германия.

По думите му – България и САЩ имат силни и ползотворни отношения и непрекъснато повишават своята подготовка чрез съвместни инициативи като операция „Атлантическа решимост“, учения на военновъздушните сили като „Тракийски орел“, „Тракийско лято“ и „Тракийска звезда“.

Приемането на най-модерния многоцелеви изтребител от пето поколение F-35A доказва за пореден път възможностите на Трета изтребителна авиобаза Граф Игнатиево да приема и обслужва всички типове бойни и транспортни самолети от съюзните държави.

Информацията е от Министерството на отбраната на България

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;