Администрацията на САЩ е «дълбоко разтревожена» от това, че Главната прокуратура на Русия е признала да нежелани още три чуждестранни НПО-та. Това се казва в разпространеното в петък писмено заявление на зам.началника на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ Марк Тонър.

«Отхвърляме твърденията, че тези и други международни организации на гражданското общество представляват заплаха за Русия. Ако Русия се надява да изгради демократично и силно правителство с динамична и конкурентноспособна икономика, то тя следва да оценява и подкрепя такива независими гласове, а не да ги преследва и не да ги обявява извън закона», заяви представителят на външнополитичеството ведомство на САЩ.

«Отново призоваваме правителството на Русия да изпълнява своите международни ангажименти, за да защити правата на човека и фундаменталните свободи, а също да прекрати да ограничава работата на гражданското общество», добави Тонър.

На 26 април бе прието решение за признаването за нежелателна на територията на Русия дейността на НПО «Открита Русия» (Великобритания) и «Институт за съвременна Русия» (САЩ), а също общественото движение «Открита Русия» (Русия).

Както съобщи официалният представител на ведомството Александър Курена, организациите реализират в РФ специални програми и проекти с цел дискредитацията на резултатите от изборите, признаването на техните резултати за нелегитимни.

«Тяхната дейност е насочена към инспириране на протестни действия и дестабилизация на вътрешнополитическата ситуация, което представлява заплаха за основите на конституционния строй на Руската Федерация и сигурността на държавата», подчерта Курена.

 

 

 Припомняме, че депутатът от БСП проф. Иво Христов е завършил школа в Русия, която също е обявена за незаконна и нежелана на територията на Русия.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;