Германия наблюдава много внимателно Турция ще отговори на твърдения на международните наблюдатели за редица нередности по време на референдума за разширяване на правомощията на президента Реджеп Ердоган, заяви германският канцлер Ангела Меркел, информира Ройтерс, цитирана от БТА.

Наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/ заявиха, че е възможно много гласове да са били манипулирани на референдума, на който според неокончателни резултати 51,4 процента от турците са гласували за изменения в конституцията, включително за въвеждане на президентска форма на управление вместо парламентарна.

«Ние ще следим много внимателно как Турция ще отговори на тези твърдения», посочи германският канцлер.

По-рано днес Меркел заяви, че действията на турското правителство през последната седмица «са обременили тежко» германско-турските отношения, предаде ДПА.

Турските власти арестуваха през изминалите дни хиляди хора, за които се подозира, че са свързани с живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, когото правителството обвинява, че е организирал опита за преврат, извършен от фракция в армията на 15 юли м.г.

В обръщение към членовете на Бундестага Меркел каза, че отношението на Турция към Дениз Юджел, германски журналист, задържан близо до Истанбул, е «несъвместимо с върховенството на закона».

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;