В нощта на 27 срещу 28 април турските въоръжени сили увеличиха интензивността на артилерийските и въздушните си удари по цялата северна Сирия — по позициите на сирийските кюрди в Африн, Тел Абяде, Хасаке. След което в граничните участъци започнаха боеве между турските военни и кюрдските отряди на националната самоотбрана  YPG.

Кюрдите заявиха, че са загинали 17 турски войници в боевете в района на кантона Африн и са унищожени танкове, бронетранспортньори и машини с радари в района на град Тел Абяд.

Нова ескалация на отношенията между сирийските кюрди и турците се забеляза на 25 април, когато Турция бомбардира позициите на кюрдските въстаници, свързани, според Анкара, със забранената в страната марксистка Работническа партия на Кюридстан, в Ирак и Сирия.

По данни на турския Генерален щаб, тогава са загинали 70 кюрдски бойци.
На 26 април кюрдите публикуваха изявление, в което призовават да се създаде зона без полети над северна Сирия.

Отбелязваме, че след края на операцията «Щит на Ефрат» в северните провинции на Алепо, Анкара нееднократно заявява, че скоро може да започне нова. В експертните среди отдавна се носят слухова, че в стремежа си, ако не да ликвидира, то поне да отслаби позициите на ПКК и свързаните с нея сили, турските власти могат да започнат настъпление към сирийския Тел Абяд и иракския Синджар.

В прав текст за това говори и Ердоган, отбелязвайки, че няма да позволи Синджар да стане «втори Кандил», имайки предвид, че в планините Кандил е разположена щаб-квартирата на ПКК и че в Синджар действат «2500 членове на ПКК».

Вземането на контрола над сирийския Тел Абяд, очевидно, би позволило на Анкара да усложни снабдяването между Кобани и Хасеке, формирайки поредната буферна зона за отрядите на сирийската опозиция и отварянето й за арабско заселване.

След референдума на 16 април Ердоган вече има по-голяма свобода на действие, но в Сирия се натъква на плановете на Вашингтон.

Както е известно, Доналд Тръмп продължи линията на Обама, залагайки на кюрдско-арабския алианс «Демократични сили на Сирия» в стремежа си да превземе от ИД Рака и Дейр ез-Зор.

Кюрдите вече заявиха, че в случай на турско настъпление, ще изтеглят частите си около Рака и ще ги прехвърлят в тила, за да спрат турското придвижване.

Според съобщение от кюрдски източници, потвърдени със снимки и видео, през дена на 28 април самолетите на коалицията под егидата на САЩ са започнали патрулиране на въздушното пространство над северна Сирия, а по-късно — към граничните градове Тел Абяд, Дирбесие и Рас ел Айн са тръгнали части на ВС на САЩ с джипове и БТР «Страйкър».

Пикантността на ситуацията е и във факта, че на 3 май Ердоган трябва да се срещне с Путин, а на 16 и 17 — с Доналд Тръмп.

Москва също работи с кюрдите и те се намират за Русия официално в раздела «eфективна сила в борбата с ИД».

Какви са действителните и задкулисните планове на Ердоган, разбира се, ще разберем след двете му срещи с държавните мъже на Русия и САЩ.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;