Италия е помогнала на Германия да разбие радикализирана клетка, базирана в Берлин и съставена от 11 души, съобщи Франс прес, позовавайки се на италианската полиция.

Някои от членовете на групата са били в контакт с Анис Амри, предполагаемия извършител на атентата срещу коледен базар в германската столица, при който загинаха 12 човека.

Хората от разбитата терористична клетка са на възраст между 20 и 30 години. Те се радикализирали по един и същи начин. Разбиването на терористичната клетка е продължение на арестите при рутинна проверка на документите за самоличност на две подозрителни лица, извършени в началото на декември миналата година в Италия.

Тогава бяха задържани конгоанецът Лутумба Нканга и мароканецът Суфиан Амри. Вторият планирал да отпътува с ферибот за Гърция и оттам през Турция да отиде в Сирия. Мароканецът бил арестуван, докато чакал ферибота, който закъснял заради стачка в Гърция.

Проверка показала, че германските власти са издали предупреждение за Суфиан Амри, че е потенциално опасен индивид. Той бил експулсиран към Германия, откъдето бил влязъл в Италия, а конгоанецът бил пратен в център за мигранти в Италия, тъй като нямал разрешително за пребиваване.

През последващите седмици италиански следователи установили, че извършителят на атентата в Берлин е поддържал контакти със Суфиан Амри. Двамата не са роднини.

След още по-задълбочено разследване Суфиан Амри и останалите членове на радикализираната клетка, базирана в Берлин, били арестувани. Италианското министерство на вътрешните работи съобщи днес и за експулсирането на двама души. Първият е тунизиец, който е близък до екстремистките ислямистки следи, а вторият — египтянин, приветствал атентата в Берлин.

Досега от Италия са били експулсирани 38 души заради подозрения, че симпатизират на екстремисти.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;