Пхенян може да създаде ракета, която да нанесе ядрен удар по част от американската територия още по време управлението на президента Доналд Тръмп. Това заяви в петък в интервю за телевизия CNN ръководителят на американското министерство на националната сигурност Джон Кели.

«За жалост на Тръмп, всички предишни администрации се опитваха, но всъщност така и не успяха по какъвто и да било начин да заставят властите на КНДР да бъдат по-отговорни, да спрат работата над ядрената и ракетната си програми. Не ги критикувам, те се опитаха: Обама, Буш, вероятно и Клинтън», констатира министърът.

Според него, «именно при действащия президент се е създала такава ситуация, в която властите на КНДР имат междуконтинентална балистична ракета в работно състояние, която определено може да порази САЩ, но не цялата й територия».

«Ако ние можем да предскажем кога точно ще се случи това, то трябва да ги спрем преди то да се извърши», добави министърът.

 

 

Той добави също, че изстрелването на ракети е трудна операция.

«Не знам самоунищожила ли се е ракетата или се е взривила, заради някакви фактори, но добрата новина е, че особен успех не е имало», заяви Кели.

Министърът също предположи, че властите в КНДР са планирали пуска по-рано.

«Те, разбира се, са могли да го отложат, но явно са достатъчно сериозно настроени към развитието на ядрения си потенциал, както и към ракетните технологии. Това е източник на безпокойство за всеки, който разбира, че те могат да разположат ядрена бойна глава на ракетата», отбеляза Кели.

КНДР изстреля балистична ракета, според данни от Пентагона, на 28 април в 10.33 ч. хавайско време, 23.33 ч. московско.

Според информация на японските власти, ракетата е паднала на територията на КНДР.

Според данни от министерството на отбраната на САЩ, пускът е бил осъществен от район близо до летище Пукчан.

Това е станало няколко часа след завършването в Ню Йорк на специалното заседание на Съвета за сигурност към ООН, посветено на ситуацията в Корейския полуостров.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;