Независимо от липсата на видими резултати, редица аналитици считат, че първите сто дена на президента на САЩ, отчитайки всички обстоятелства, са плодотворни.

Американистът Дмитрий Дробницкий припомня, че Тръмп е успял да номинира новия съдия във Върховния съд Нил Горсич, да изкара САЩ от преговорите за Тихоокеанското партньорство и да разблокира строежа на нефтопровода Keystone XL.

Освен това, в сравнение с началото на миналата година с 64 % са намелели опитите нелегално да се пресичат границите на САЩ.

Към външнополитическите успехи на Тръмп политологът отнася промяната в позицията на КНР по севернокорейската ракетно-ядрена програма.

Политолъгът и американист Павел Святенков счита, че Тръмп има шанс да продължи да реализира своя дневния ред.

Ето какво коментира по повода Святенков:

Обикновено в американската политическа традиция стоте дни — това е своеобразен меден месец с Конгреса и СМИ, по време на който те възприемат законодателните инициативи на президента благопожелателно.

В този смисъл меденият месец на Тръмп не се получи.

Върху него бе оказан огромен натиск, много инициативи в Конгреса бяха отхвърлени. Това бяха най-трудните сто дена за последните десетилетия, а може би и за цялата американска история.

Затова не е изненада, че Тръмп не успя в много неща. Той няколко пъти подписва укази за недопускането на мигринти от Близкия Изток в САЩ, но те бяха отменяни от съдилищата на базата на формални поводи. Макар дебатите по този въпрос и да продължават. Тръмп обеща да отмени  Obamacare, но тази инициатива не премина през Конгреса, заради съпротивата на консервативното крило от републиканската партия. Нейните лидери, в това число спикерът Пол Райън, предполагаха, че ще бъде приета нова система, но консерваторите искаха да отменят всичко, без да предлагат в замяна нищо.

Така стои и въпросът за строежа на стената на границата с Мексико. Първоначално Тръмп заяви, че Мексико трябва да плати за тези стена, след това, че САЩ ще започнат да я строят, а след това, че ще застави Мексико да я плати. Но в резултат нито САЩ строят нещо, нито Мексико има намерение да плаща каквото и да било.

Какви са активите на Тръмп?

 

Той има достатъчно. В частност, успя да назначи консервативен член във Върховния съд. Американското законодателство е такова, че този съд може да отменя всякакви закони и решения, както и неконституционни. Неговата власт е огромна, само девет от членовете на Върховния съд се назначават пожизнено. Затова е много важен балансът между консерваторите и либералите в този орган. Това е една от най-крупните победи на Тръмп до днес.

Победа може да се нарече и фактът, че Тръмп се задържа на власт.

Много пророкуваха импийчмънт, но виждаме, че американският елит свикна с него и счита, че той може да се справи, независимо от екстравагантността му. Елитът призна, че програмата на Тръмп има право на съществуване, а самият той — право да е президент. Това е голям плюс за администрацията. Друга е работата, че този плюс в голяма степен бе получен след корекция на позицията на Тръмп по някои въпроси.

По кои въпроси?

Главният от тях — отношенията с Русия.

Тръмп обеща да оправи отношенията с Москва и с Путин. В продължение на всички тези сто дена се опитаха да го откажат от това му решение. Виждаме, е Белият дом на дадения етап действително отстъпва от идеята. Буквално вчера прозвуча изявлението, че една от заслугите на администрацията е «изолацията» на Русия в Съвета за сигурност към ООН.

Какви са перспективите пред действащата администрация?

Много от нещата при Тръмп няма да се получат, но той ще продължи да провежда идеите си. Това е и сключването с Китай по-честна търговска сделка и подобрение на ситуацията с мигрантите, макар и не по пътя на пряка забрана, и политиката по връщането в Америка на производството и създаването на работни честа, и борбата с престъпността. Неговите идеи побеждават, макар и по-бавно, отколкото им се иска на привържениците му, дори при наличието на силна съпротива.

Считам, че републиканците ще трябва да протегнат ръка на президента си, защото за първи път от десетилетия виждаме ситуация, в която господстват те в двете палати на парламента. През 2018 г. ще се проведат избори, а на тях е много важно да се демонстрира, че те работят ефективно, в противен случай ще се лишат от преимуществото си. Затова Тръмп има шанс макар и частично да реализира плановете си.

Може ли политиката на Тръмп да се окаже по-позитивна за Русия, отколкото в първите 100 дена?

Считам, че това е възможно, но само в случай, ако Тръмп успее да постигне значителни резултати във вътрешната си политика.

Ако американците видят реално подобрение на живота си в резултат на връщането на работни места, икономически подем, благодарение на предлаганата от Тръмп реформа в данъците, снижаване на престъпността, свързана с миграцията, ако тръмпономиката започне да дава плодове, тогава ще нарасне и популярността на президента.

А Конгресът ще се наложи да се съобрази с това.

Така ръцете на Тръмп ще бъдат развързани и във външната политика.

News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;