На 29 април стават точно 100 дена от встъпването в длъжност на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Още от времето на Франклин Делано Рузвелт, който скоро след инаугурацията подписа множество ключови укази, тази маркер се счита в Америка за символичен за оценка на новата администрация.

И макар не всички президенти да могат да се похвалят с такива успехи, както Рузвелт, СМИ и аналитиците продължават да оценяват в какво има  успех и в какво няма за първите сто дена на управлението.

Тръмп не направи малко.

Удари Сирия например. След това последва изостряне на ситуацията на Корейския полуостров.

Целият свят застина в напрежение и очакване — какво ли още ще направи новият американски президент?

Самият Тръмп нееднократно казва, че счита тази оценка за остаряла. Независимо от това, президентът не можа напълно да се откаже от традициите. Белият дом пусна раздел в сайта си «Първите сто дни», в който са събрани всички постижения на американския лидер. А и преди приближаването на заветната дата администрацията рязко се активизира, давайки старт на няколко указа, предлагайки занижаването на данъците за корпорациите от 35 % на 15 %, всячески се стараеше да попадне в новините…

Но съвсем не всички в Америка са впечатлени от първите резултати от работата на президента.

Преди всичко това са гражданите — първите сто дена на Тръмп получиха най-ниския за последните 65 години рейтинг на одобрение от страна на американците — само 42 %.

Данните са от съвместното изследване на телевизия ABC News и вестник Washington Post.

Паралелно с това допитване бе проведено същото от телевизия  NBC и изданието The Wall Street Journal, според него, Тръмп се одобрява само от 40 % от гражданите.

Аналитиците също не твърде позитивно оценяват първите резултати от работата на администрацията.

Но трябва да се признае, че едва ли някой от президентите за последните 50 години е работил под такъв натиск от страна на СМИ, опонентите и дори от страна на съпартийците си.

Достатъчно е да си спомним продължаващите обвинения по адрес на Тръмп и неговия екип за сътрудничество с Москва, които доведоха до оставката на съветника Майкъл Флин и изключването на Стивън Бенън от Съвета за национална сигурност.

Или разногласията по ключовите политически въпроси с част от истаблишмънта.

Например, обещаният законопроект за отмяна на системата за здравеопазване  Obamacare бе провален в Конгреса, в това число от републиканците, а съдилищата вече отмениха няколко укази за миграция. В резултат — нито един президентски законопроект не мина през парламента.

Ню-йоркският журналист и телевизионен водещ Ерол Луис твърди, че Тръмп не е имал «меден месец», защото не е имало «сватба».

«Вместо да установи контакт с лидерите на демократите в Конгреса или да се опита да завоюва привържениците на Хилъри Клинтън, Тръмп проведе голяма част от трите месеца в спорове с тях в социалните мрежи, безуспешно опитвайки се да събере и сформира свой екип и да отклонява въпросите за намесата на Русия в изборите», заяви той в коментара си за CNN.

Бившият представител на Държавния департамент Дженифър Псаки в същия материал отбелязва, че привържениците на Тръмп както и преди го поддържат, но това не е достатъчно, за да се движат нещата по-нататък.

«Независимо от факта, че Тръмп не прекара нито един указ и предложи система на здравеопазване, която ще остави десетки милиони граждани без достъп до него, но неговите привърженици запазват лоялността си. Управлението на страната, обаче, не се състои само в опората, която ти дават привържениците. Това е умението да се намери подход към цялата държава. От всички провали през тези сто дена, това е най-главният — неспособността да се намери подход към всички», заяви тя.

Впрочем, CNN не се нуждае от други оценки — това е един от най-антитръмповските канали, които той нарича fake news, фалшиви новини.

Но и фактите говорят, че на този етап Тръмп не успява с изпълнение на предизборните си обещания — нито за строежа на стената на границата с Мексико, нито за връщането на производството в Америка.

 В The Washington Post преброи, че от 60 обещания на Тръмп пред избирателите, са били изпълнени само шест.

Още пет са били нарушени, 11 са в работен процес, 3 са увиснали, по един е бил направен компромис, а работата по останалите 34 още не е започнала.

Впрочем, странно е да се очаква всички обещания да бъдат изпълнени само за 100 дена.

Позицията си по много от въпросите Тръмп явно определя в крачка.

Не на последно място това се отнася и до външната политика. Ако преди изборите милиардерът казваше, че блокът НАТО е остарял, то сега той промени мнението си и вече твърди, че алиансът е полезен, защото се бори с тероризма.

По отношение на Русия от предизборните изявления за нормализиране на ситуацията Тръмп стигна до риториката на Обама, представители на Белия дом нарекоха «изолацията на Русия» в ООН една от първите заслуги на стоте дена на президента.

Т.е. Тръмп заяви пред света, че практически е победил Русия.

Тръмп се отказа дори от обещанието си да провъзгласи Китай за валутен манипулатор.

Вместо това проведе плодотворна среща с председателя на Китай Си Цзинпин.

Самият милиардер преди стоте дни призна, че не е очаквал, че ще е толкова трудно да е президент.

«Сега имам повече работа, отколкото по-рано. Очаквах, че ще бъде по-леко», оплака се той пред  Reuters.

А светът за малко бе повярвал, че в креслото в Овалния кабинет ще седне този път НЕ лъжец.

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;