Премиерът и новоизбран президент на Сърбия Александър Вучич обвини Франция и другите страни от Запада в използването на двойни стандарти и лицемерие във връзка с отказа на съда във Франция да екстрадира екс-премиера на Косово Рамуш Харадинай.

Вучич по-рано в четвъртък проведе спешно заседание на правителството, след което се обърна към СМИ. Той съобщи, че Белград връща своя посланик в Париж за консултации и ще изпрати остра дипломатическа протестна нота на властите във Франция.

«Взехме политическо решение. Обществото вече провъзгласи Харадинай за престъпник. Да ви припомня ли за всички съдилища, които бяха налице през 1999 г., а и до днес?», се обърна той към френските власти.

Според Вучич, още преди съдебните решения на Международния трибунал за бивша Югославия  Западът е обявил за виновни екс-президента на Югославия Слободан Милошевич, екс-президента на Република Сръбска Босна и Херцеговина Радован Караджич, екс-командващия армията на босненските сърби Ратко Младич, лидера на Сръбската радикална партия Воислав Шешел и други сръбски дейци.

«Но това не ви дава основание да казвате, че техните власти са ги обявили за престъпници. Що за двоен морал, какви лицемерни лъжливи подходи!», възмути се премиерът и новоизбран президент на Сърбия

Апелативният съд във френския град Колмара в четвъртък отклони молбата за екстрадиция в Сърбия на екс-премиера на Косово Харадинай, съобщиха от съда.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;