Президентът на САЩ Доналд Тръмп има намерение да представи пред Република Корея сметка в размер на 1 млрд долара за разполагането на нейна територия на американската система за ПРО  THAAD (Terminal High Altitude Area Defense). Това държавният глава е заявил в публикуваното интервю от агенция Reuters.

 

В петък по време на слушанията в комитета по въоръжените сили към Палатата на представителите на Конгреса в САЩ ръководителят на Тихоокеанското командване (ПАКОМ) на Въоръжените сили на САЩ (ВС) адмирал Хари Харис засегна въпроса за разполагането на  THAAD в Република Корея. Според Харис, комплексът ще започне бойно дежурство в предстоящите дни.

Наземната система THAAD е предназначена за прихващането на балистични ракети на завършващия етап на средния участък от траекторията на полета и приближаването към целта. Тя е призована да гарантира защитата на войските на САЩ и техните съюзници, а също градовете и важните обекти от балистични ракети, както с малка далечина на действие, така и стратегически.

Както призна през май 2015 г. тогавашният помощник държавен секретар на САЩ по контрола над въоръженията, проверката и спазването на споразуменията Франк Роуз, Вашингтон проучва варианта за «разполагане на части на THAAD на (Корейския) полуостров за постоянно».

Категорично против реализирането на тези замисли са Русия и Китай.

Споразумението за свободна търговия

 САЩ ще преразгледат Споразумението за свободна търговия с Република Корея. Тръмп нарече условията на споразумението «ужасни» от гледна точка на изгодата за САЩ.
Тази позиция бе потвърдена от вицепрезидента на САЩ Майкъл Пенс по време на речта му пред американската търговска палата

(AmCham) в Сеул.

Според Пенс, причина за преразглеждането на документа е наличието на «твърде много препятствия» за американските бизнесмени, които искат да работят в РК.
Още един проблем, според вицепрезидента, е търговският дисбаланс, рязко завишен след подписването на съглашението през 2012 г.

По време на предизборната си кампания президентът на САЩ Доналд Тръмп нееднократно критикува споразумението за свободна търговия с РК, наричайки го нечестно и неизгодно за Америка, която уж била лишена чрез него от 100 хиляди работни места.

В Южна Корея се опасяват, че след издавено на власт  Тръмп ще обяви за излизането от споразумението или ще поиска значително преразглеждане.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ;