С неоснователните си обвинения по адрес на Кремъл Белият дом увеличава риска от въоръжен сблъсък между Русия и САЩ. Това в четвъртък, 27 април, написа списанието  The Nation — най-старият политически седмичник в САЩ.

В риториката на Вашингтон все по-често звучат «твърде съмнителни идеи», от които се подразбира, че войната с Русия е необходимост, отбелязва историкът и политолог Стивън Коен.

Американският истаблишмънт обяснява нагнетяването на напрежението между Москва и Вашингтон в резултата на кризата в Украйна, с неочакваното избиране на Доналд Тръмп, с употребата на химическо оръжие в Сирия и кибератаките по целия свят, зад които уж стои Русия.

«Всичко това поотделно и като цяло засилва милитаризацията на новата студена война и поражда русофобски аналитични оценки в американския истаблишмънт, който не изключват възможността от реална война», се казва в статията.

The Nation разглежда два сценария, които могат да доведат до подобен конфликт.

Първият — изостряне на кризата в Украйна.

«Киев, независимо от вредата за себе си, вече с отслабена икономика, разширява блокадата над териториите, които се контролират от проруските метежници. Някои наблюдатели от САЩ считат, че киевският режим иска точно това, за да успокои ултрадесните, от които режимът зависи политически. Всъщност Киев разчита да провокира Кремъл и Путин към резки политически или военни действия, за да постигне увеличаване на подкрепата от страна на Вашингтон и Европа. Ако това е така, до може наистина да се стигне до американо-руски военен конфликт», пише The Nation.

Порошенко мастерит капкан на Трампа

Киевските власти могат да започнат провокации на 9 май, за да получат американска подкрепа.

Втори сценарий — изострянето на ситуацията в Афганистан, където Москва, както считат във Вашингтон, «е в сговор с талибаните срещу САЩ».

Действително, посетилият Москва държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън, не прие поканата да се изпратят американски представители за участие в Международната конференция за Афганистан, състояла се в руската столица на 14 април.

При това несъгласуваното с Русия пускане от Пентагона на свръхмощната бомба се случи точно в деня на откриването на конференцията, която бе игнорирана от Вашингтон.

След това в Кабул в интервал от един ден пристигна съветникът на президента на САЩ по националната сигурност генерал Хърбърт Макмастър и новият министър на отбраната Джеймс Матис.

Те обвиниха Москва в тайна доставка на оръжие за талибаните, които воюват срещу правителството в Кабул.

Към тези обвинения се присъедини и командващият силите на САЩ и НАТО в Афганистан генерал Джон Николеон. В резултат, Афганистан се превърна в основната истерия в отношенията между двете свръхдържави, а може да се превърне и в арена на опосредстван въоръжен сблъсък.

В антируската риторика на Вашингтон няма нито факти, нито логика, отбелязва Стивън Коен.

Но подобна политика някога играеше важна роля в разпалването на войни между великите държави.

Не е изключено същото да се случи с руско-американските отношения и в момента, резюмира The Nation.

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;