Руски експерт: Има ли риск от война между Русия и САЩ?

Руски експерт: Има ли риск от война между Русия и САЩ?
Риск действително съществува. Най-вероятно той може да стане реалност по украинския сценарий, — така счита политологът, директор на Института за политически изследвания Сергей Марков.

На власт в Киев е агресивен режим, чийто ръце са до лактите в кръв, който извърши огромен брой престъпления. Считам, че Киев не се нуждае от мир, защото това ще означава разследване на престъпленията, а режимът съвсем не иска това.

В резултат, Киев е заинтересован от изостряне на ситуацията.

Нещо повече, екзекуцията в Одеса, постоянните ежедневни обстрели над Донецк — всички това е изгодно за Украйна.

Украинското ръководство счита, че ръцете му са развързани (заради позицията на САЩ и Западна Европа), а това наистина създава рискове.

Западът сам очерта «червените линии» за Украйна: според него, Русия в никакъв случай не трябва да се намесва в украинските дела. Но това условие всъщност поставя самият Запад в ъгъла. Защото, ако Порошенко не спре с агресията си спрямо Донбас, то сценарият за военен конфликт веднага ще стане реалност.

А може ли Афганистан, както твърди  The Nation (виж статията от същия ден в сайта в раздел «Статии»), да се превърне от отправна точка за ескалацията на отношенията между Русия и САЩ?

Считам, че този сценарий е малко вероятен. Ключовите позиции в Афганистан се контролират от американците, Русия, разбира се, не помага на никакви талибани — тези обвинения изглеждат като приказките от Хиляда и една нощ.

Неслучайно външният министър на Русия Сергей Лавров на 6-та Международна конференция по сигурността обвини американските военни в «разпространението на лъжливи непрофесионални изявления», парирайки адресираните към Москва обвинения, че тя уж тайно доставя оръжие на талибаните.

Но в посока Сирия въоръженият конфликт с американците е напълно възможен.

Все пак в небето над Сирия летят руски и американски самолети, напрежението в региона е голямо, между Русия и коалицията начело със САЩ няма взаимодействие, ситуацията е в най-горещата си фаза.

Точно в Сирия американците активно подкрепят тези, които воюват срещу военния съюзник на Русия — Башар Асад. Всъщност, в Близкия Изток вече има опосредствен конфликт между Вашингтон и Москва и той може да премине в значително по-активна фаза.

Има друг  сценарий, по който може да се случи сблъсък между Русия и САЩ — балтийският.

В Балтийския регион натовците както и преди отказват да летят с включени транспондери.

Припомняме: Москва предложи полетите да се извършват с включени транспондери по време на юлското заседание на Съвета Русия-НАТО през 2016 г. Тогава генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг приветства инициативата на Русия и каза, че «с нетърпение очаква» по-нататъшни дискусии по този въпрос с Русия.

Но американците се отказаха от дискусиите, затова към границите на Русия от страна на Балтика зачестиха самолетите-разузнавачи.

Например, те излитат от натовската база Хайленкирхен в Германия, извършват полет към южните граници на Калининградска област, осъществяват разузнавателни полети около руските сухопътни граници, намирайки се във въздушното пространство на Полша, кръжат около полския град Гданск, вероятно, за да наблюдават руската територия.

Като цяло, в небето над Балтика американците се държат агресивно и нагло.

 

Да, в отношенията между Русия и САЩ може да възникне много опасна ситуация.

Трябва да се разбира: 90 % от вината за подобно развитие на ситуацията е на Запада.

Днес не е възможна голяма война по сценария на Втората световна, когато една страна искаше да воюва и направи тази война.

Но голяма война, според мен, е възможна по сценария на Първата световна — когато никой не искаше да воюва, но всички държави искаха да покажат колко са велики.

Началото на Първата световна война в значителна степен се дължи на отстъпчивостта на Русия.

Войната започна с ултиматум към Сърбия от страна на правителството на Австро-Унгария, който ултиматум Сърбия не можеше да приеме.

Но този ултиматум не се появи просто така. Цяла седмица в Австро-Унгария заседаваше специален комитет — нещо от рода на съвет за сигурност — по сръбския въпрос. И в резултат бе решено: ултиматумът е възможен, защото Русия няма да се застъпи за Сърбия (преди това Русия отстъпва два пъти, когато ставаше въпрос за накърняване интересите на Сърбия).

Западната коалиция преди Първата световна война беше убедена, че Русия ще отстъпи — а тя не отстъпи. И избухна войната.

Сега ситуацията в отношенията между Русия и Запада е аналогична.

News Front

 

 

 

 

 

 

 

Коментари:

Зареждане ...