Шумните PR-акции и «патетичните изказвания» срещу Русия няма да помагат да се уреди хуманитарната ситуация в Сирия, заяви в четвъртък временно изпълняващият длъжността представител на РФ в ООН Пьотър Иличов по време на заседание на Съвета за сигурност, предаде ТАСС.

По време на дискусията, продължила около два часа, страните от Запада, в това число Великобритания, САЩ и Франция, се опитаха да прехвърлят вината към Русия, включително поискаха от Москва да гарантира прекратяването на огъня и достъпа на хуманитарните сътрудници в обсадените райони.

Постоянният представител на САЩ Ники Хейли призова да се окаже максимален натиск върху Русия по повод осъществяването на тези цели.

«Безкрайните крясъци срещу сирийските власти и патетичните изказвания към страните-гаранти, в това число и Русия, няма да помогнат. Ние изпълняваме задълженията си напълно отговорно. Има и други силни играчи, които, за съжаление, не бързат да изпълнят своята част», заяви Иличев.

Той допълни, че прекратяването на бойните действия «в минимални случаи позволява успешно да се осъществи споразумението със сирийското правителство за хуманитарни конвои».

«Напредъкът в последните месеци е повече от очевиден», отбеляза дипломатът, той добави, че в момента се извършва «внимателно изследване на параметрите на достъп до хуманитарна помощ и медицински евакуации в Източна Гута».

Източна Гута е предградие на столицата на Сирия Дамак, чието състояние беше много обсъждано по време на заседанията на Съвета за сигурност.

Руският дипломат подчерта, че не трябва да се разчита на краткосрочни резултати в такава деликатна ситуация, а шумните PR-акции не допринасят за постигането на нито една цел.

«Нещата не са толкова елементарни, както някои се опитват да ги представят», каза Иличев, той добави, че «една от основните причини за настоящите трудности са провокациите от страна на терористите».

През последните седмици ООН алармира за ситуацията в Източна Гута, където живеят около 400 хил. души. Заместник-генералният секретар на ООН Стивън О’Брайън заяви, че предградието на Дамаск Източна Гута е напълно без закрила и е изложено на «непрекъснати артилерийски обстрели и авиоудари».

Според него, за последно ООН е имала възможността да достави хуманитарна помощ в гореспомената провинция през октомври 2016 година.

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;