Най-силният човек в македонската политика за първи път говори пред български журналисти. Бившият премиер Никола Груевски даде ексклузивно интервю пред Иван Георгиев и Борис Пинтев на фона на задълбочаващата се политическа и криза в западната ни съседка и страховете от нов етнически конфликт, заяви Груевски в интервю прeд bTV.

12-а поредна вечер граждани от цялата страна се събират край Вардар, както те самите казват, „за да я бранят Македония”.

Документът, който възроди страховете от превръщането на Македония в трета албанска държава на Балканите, носи името „Платформата от Тирана”.

Бившият премиер на Македония Никола Груевски е известен с това, че изключително рядко говори пред чуждестранни журналисти. Въпреки това той посрещна екипа на bTV в централата на ВМРО-ДПМНЕ.

Според вече бившия премиер на Македония създаването на ново опозиционно правителство, подкрепено от албанските партии ще доведе до края на македонската държава в досегашния й вид и крие опасност от нов етнически конфликт на Балканите.

“Внасянето на тази платформа е практически опит не само за редефиниране на държавата, но и за предоговаряне на Охридския рамков договор от 2001 г. Това е опасна работа. Това е отваряне на кутията на Пандора. В Македония живеят повече етнически общности – всеки може да поиска нещо ново, включително и македонците”, коментира Груевски.

„Но това ново договаряне е опасна работа. Това може да ни върне в 2001 г.”, категоричен е той.

Кутията на Пандора всъщност беше отворена преди 2 години, когато опозицията започна да публикува записи от незаконното подслушване на десетки хиляди македонски граждани, които разкриват чудовищна злоупотреба с власт и корупция за стотици милиони евро в редиците на ВМРО-ДПМНЕ, която управлява страната през 15 от последните 19 години.

Тези записи доведоха до най-масовите антиправителствени протести и първото в историята обвинение срещу македонски премиер. Специализираната прокуратура обвини Груевски, че е поръчал публичния побой над кмета на централната Скопска община Андрей Жерновски през лятото на 2013 г.

 „Нашата позиция по този въпрос беше ясна – че става въпрос за изработени, монтирани материали, употребени с цел да бъде разрушено доверието в институциите и политиците. Така че не става въпрос за моя глас, а за въпроси, свързани с изфабрикувани, подменени и монтирани материали”, подчерта Никола Груевски.

Протестиращите, които завладяха пресцентъра на парламента и изгониха полицаите, които влязоха в сградата на Събранието, за да ги разпръснат, се окупират.

Входът на пресцентъра е барикадиран с фотьойли и маси и никой не може да влезе, а ранените депутати са заложници в ъгъла на залата. Това съобщи за „Фокус“ главният редактор на МКД – Александър Дамовски.

Според непотвърдени информации се очаква да пристигнат специални части , които да изведат блокираните.

Протестиращи бият депутати в Събранието на Македония, полиция влезе в сградата. Към момента има информация за няколко бити депутати от СДСМ заедно с лидера на Алианс за албанците д-р Зиедин Села. Окървавени са Зоран Заев, Дамян Манчевски, Максим Димитриевски, Оливер Спасовски, Петре Шилегов.

Демонстрантите нахлуха в Събранието на Македония и превзеха пленарната зала, където по-рано днес представителят на ДСИ — Талат Джафери беше избран за председател на парламента, но изнесе реч на албански.

 Навсякъде се чуват скандирания „Македония“, „Няма да ви се размине“, „Избори“, пеят се песни с обидно съдържание за албанците.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;