Дъщерята на американския сенатор Джон Маккейн в ефира на Fox News нарече екс-президента на САЩ Барак Обама «мръсен капиталист».

Така Меги Маккейн коментира съобщенията за хонорара на бившия държавен глава, който е в размер на 400 хиляди долара за лекция на Уол Стрийт.

Бывший президент США Барак Обама во время выступления в университете Чикаго. Архивное фото

«Иронията е в това, че Свети Обама, който трябваше да бъде всичко добро и утопично за левите, всъщност е мръсен капиталист, както и всички ние», каза тя.

Според Маккейн, лекциите на Обама са много скучни, те й припомняли най-гадните лекции в колежа, самата тя би доплатила, за да НЕ слуша бившия президент.

По-рано бе съобщено, че Барак Обама се е съгласил да изнесе лекция по време на септемврийската конференция, организирана от банката Canton Fitzgerald LP. За лекцията си той ще получи 400 хиляди долара.

Това е почти два пъти повече от хонорара на Хилъри Клинтън, която три пъти е изнасяла лекции по време на конференции на банката  Goldman Sachs.

Тази информация предизвика нееднозначна реакция сред американските политици, журналисти и обикновени граждани. Много от тях обвиниха екс-президента в лицемерие, припомняйки му интервюто от 2009 г., в което той каза, че се е кандидатирал НЕ, за да помогне на «тлъстите банкери от Уол Стрийт».

Припомняме, че бившият президент на САЩ Барак Обама и съпругата му Мишел сключиха рекорден договор с издателството «Пингуин рандъм хаус» за издаването на по една автобиографична книга всеки, съобщи АФП.

По информация на в. «Файненшъл таймс», издателят е предложил над 60 милиона долара, за да си гарантира правата за двете книги. Ако сумата се потвърди, това ще нареди договора сред най-доходоносните в историята на книгоиздаването.

Предшественикът на Обама в Белия дом Джордж Буш получи около 10 милиона долара за мемоарите си.

Преди него Бил Клинтън получи 15 милиона долара за автобиографията си «Моят живот».

Барак Обама вече публикува две книги, «Мечтите на моя баща» (1995 г.) и «Дързостта на надеждата» (2006 г.), всяка от които се продаде само в САЩ в над 3 млн. екземпляра. Мишел също има издадена през 2012 г. книга за градинарство и хранене на име «Отгледано в Америка».

Годините на Барак Обама като президент на САЩ могат да се опишат по следния начин: прекрасна промоция, последвана от ужасен филм, коментира в миналото британският в. The Telegraph.

Точно колко лошо е представянето му? Има разлика между „лошо” и „невъобразимо лошо”. Ние вероятно никога не сме чували за най-некачествените филми, които са били правени. Те биват забравени, но не и подигравани. Съществуват обаче и наистина катастрофални провали. Това са филмите, които идват с огромни бюджети и големи очаквания.

Президентството на Обама се вписва в последната категория- изключително талантлив и въодушевяващ, но в крайна сметка незадоволителен, пише вестникът.

Проучване на Университета Куинипиак, американските граждани определят Обама като «най-лошия президент» след Втората световна война. Това може би е честна оценка, а може би не е, особено като се има предвид конкуренцията му в лицето на Джими Картър и Джордж Буш-младши.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;