Президент США Дональд Трамп. Архивное фото
Белият дом тези дни отклони писмото на държавния департамент на СЩА, в което се отбелязваше, че Иран напълно спазва споразумението за ядрената програма, пише изданието Wall Street Journal, позовавайки се на високопоставени представители на администрацията.
Вид на один из кварталов Тегерана. Архивное фото
Според източниците на изданието, първоначалното писмо, подготвено от държавния департамент, било твърде меко, защото то игнорирало дестабилизиращата дейност на Техеран в Близкия Изток и подкрепата за регионални терористични групировки
Wall Street Journal отбелязва, че президентът на САЩ Тръмп лично има принос в преразглеждането на писмото, което било насочено към Конгреса на 18 април. Финалната версия на писмото подчертавала заплашителната роля, която Иран играел в региона, версията поставяла под въпрос дългосрочната подкрепа на Вашингтон спрямо постигнатото с Иран споразумение.
Панорама Тегерана, Иран. Архивное фото

Миналата седмица в сряда Тилърсън направи твърдо изявление, критикуващо политиката на Иран и сделката с тази страна за ядрената програма. Според него, Съвместният план за действие търпи неуспех в постигането на целите си, а Иран в бъдеще може да тръгне по стъпките на Северна Корея.

Здание Рейхстаг в котором находится парламент Бундестаг Германии. Архивное фото
Подобни коментари бяха направени след молбата на президента на САЩ Тръмп американското ведомство да определи съответствало ли е на интересите на Вашингтон частичното сваляне на санкциите от Иран в рамките на споразумението със световната общност за ядрената програма.
Ден по-рано в разпространеното от държавния департамент на САЩ изявление беше казано, че до 18 април Иран спазва своите ангажименти в съответствие със споразумението.
Самият Тръмп преди това нееднократно заявяваше, че сделката с Иран е «лоша» и тя трябва да се преразгледа.
Иран и «шесторката» международни посредници на 14 юни 2015 г. постигнаха историческо споразумение за регулирането на многогодишните проблеми с иранския атом.
Беше приет Съвместен план за действие, чието изпълнение свали от Иран въведените по-рано икономически и финансови санкции от страна на Съвета за сигурност към ООН, САЩ и ЕС.
Планът влезе в действие на 16 януари 2016 г.
News Front
.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;