Техеран продължава да разглежда въоръжената сирийска опозиция, която бе поканена от Турция и Русия на преговорите в Астана, като «терористи».

Такъв извод може да се направи от интервюто на секретаря на Висшия съвет по сигурност на Иран генерал Али Шахмани, което неотдавна бе публикувано във френското издание «Le Monde».

На въпроса на журналист, «вие все още ли считате за «терористична» въоръжената опозиция, която участва в преговорите в Астана», той отговори следното:

Ситуацията може да се определи по признака «преди» и «след» освобождението на Алепо. Те отстъпиха, когато бяха убедени в поражението си. Ако те спрат борбата си, ако бъдат спрени доставките на оръжие извън граница, ако те прекъснат връзките си с «Ал Кайда» и издигнат политически искания, ще престанем да ги считаме за терористи.

В интервюто Шамхани споделя още възгледите си за неотдавнашната атака на Пентагона срещу Асад, както и за дългосрочните ангажименти на страната му пред Сирия и за това, че иранците «в Близкия Изток нямат нито потребност, нито желание да водят преговори със САЩ».

Припомняме, че новият рунд преговори в Астана по сирийската криза ще се проведе на 3-4 май.

Но до момента не е ясно, ще бъде ли намерен предварително компромис със сирийската опозиция и ще се гарантират ли условия за нейното участие в преговорите, защото не може да става и дума за някакви договорки без нейното участие. Възобновяването на прекъснатия диалог зависи не само от опонентите на режима, но и от самия Дамаск и Техеран.

За срива на третия рунд преговори в Астана и възобновяването на боевете в западната част на Сирия е виновна не само радикалната коалиция «Хаят Тахрир аш-Шам», създадена на базата на «Ан-Нусра», която се противопоставя на алианса на опозицията начело с «Ахрар аш-Шам» и «Джейш ал-Ислам» (които са в списъка на Министерството на отбраната на Русия в качеството си на групировки, с които може да се води диалог).

Преминаването на конфликта в политическото русло не е изгодно за радикалите, защото от тях веднага ще се отрече мирното сунитско население, не е удобно и за т.нар. сирийска «партия на войната» и стоящият зад нея Иран, които в този случай ще загубят влиянието си над случващото се в Сирия.

Продължаването на войната «за всеки метър» сирийска земя, към което призовават многобройните «горещи глави» в различни ток-шоута, е най-негативният вариант, както за САР, така и за Русия. Този вариант предполага по-нататъшно изтощаване на ресурси, задълбочаване на етноконфесионалния конфликт, а главното — още по-голямо навлизане на истинската «Ал Кайда» в сирийската сунитска среда.

Наивно е всичко това да се назовава световен заговор.

Но гибелта на мирното население в резултат на въздушните удари, разрушаването на инфраструктурата с неясна перспектива за нейното възстановяване и пр. — всичко това е «храна» за Ал Кайда.

При така наличните условия, действително е нужен консенсус от типа на Дейтънското споразумение, което ще позволи на външните играчи да станат гаранти за извеждането на чуждестранните групировки и да съдействат за борбата с радикалите сред самите сирийци, в това число и от опозицията.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;