Спецзвеното «Антикорупция» изземват документи от Агенция «Пътна инфраструктура».

Процесуално-следствените действия са със съдействието на ДАНС, разследването е по сигнал на Европейската агенция за борба с измамите — ОЛАФ.

Проверките са за престъпления по служба и безстопанственост по изграждането на магистрала «Марица», Лот 1 — или по-точно за трасето от 31,4 км между Оризово и Димитровград.
Официално строителството на Лот 1 започва август 2011 г. За изпълнител бе избрана италианската компания «Кооператива Муратория Чементисти Ц Чи. Ем. Чи. Ди. Равена», която даде най-ниска оферта. От сайта на АПИ става ясно, че са дадени 159 755 613,60 лв. за 30-километровото трасе. Отделно 678 600 лв. са отишли в ДЗЗД «Т7/СНИК» за строителен надзор и 112 800 лв. за авторски надзор, осъществен от «Пътпроект» ЕООД. Не е посочен подизпълнител на строителството. 80% от финансирането на лот 1 идва от Кохезионния фонд на ЕС, останалите средства са от националния бюджет.
Въпросната отсечка бе тържествено открита през октомври 2015 г. от тогавашния президент Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов. За прерязването на лентичката се строиха транспортният министър Ивайло Московски, регионалният Лиляна Павлова и шефа на АПИ инж. Лазар Лазаров. Тогава Борисов се похвали,ч е заради новата придобивка софиянци щели да си пият кафето в Истанбул само за 2,5 часа.
Първоначалните планове предвиждаха трасето да е готово за 25 месеца, то обаче бе завършено за 32. Още през 2014 г. италианците поискаха допълнителни 20 млн. лв. за приключването на отсечката. Средствата бяха поискани като компенсация за разходите покрай забавянето на строителството Ц два пъти по 4 мес. заради «форсмажорни обстоятелства» и 7 мес. заради археология. Тогавашният шеф на АПИ Стефан Чайков заяви, че искът на «Чи Ем Чи ди Равенна» е отхвърлен.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;