Ударът от есминците на САЩ с крилати ракети на 7 април по авиобаза Шайрат създаде заплаха за живота на руските военнослужещи. Министерството на отбраната на Русия предприема необходимите мерки, за да се гарантира защитата на руските военни, заяви министърът на отбраната на РФ генералът от армията Сергей Шойгу по време на откриването на VI Московска конференция по международната сигурност.

През нощта на 7 април Въоръжените сили на САЩ по заповед на президента Тръмп изстреляха 59 крилати ракети Tomahawk по военното летище в сирийската провинция Хомс. Ръководството на САЩ нарече удара отговор на предполагаемата употреба на химическо оръжие в сирийската провинция Идлиб. По данни на Пентагона, именно от това летище е започнала предполагаемата химическа атака.

Русия изрази несъгласието си с действията на САЩ. По данни на Министерството на отбраната на Русия, сирийската авиация на 4 април е бомбардирала цех, в който терористите са произвеждали боеприпаси с отровни вещества, които са се доставяли в Ирак и са били използвани в Алепо. Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков заяви, че Москва счита американските удари по военната база в Хомс агресия срещу суверенна държава.

Шойгу съобщи също, че Русия е готова да сподели с партньорите опита си в използване на авиацията в борбата с терористите в Сирия.

«Готови сме да запознаем колегите с придобития в Сирия опит при използване на авиацията на ВКС на Русия, отчитайки спецификата на тактическите методи, прилагани от терористите», каза Шойгу.

 

Министърът подчерта също, че руското въоръжение и военна техника в трудни условия са показали високи бойни възможности.

Той отбеляза още, че терористите, скривайки се сред бежанците, проникват в различни страни за извършване на престъпления.

«В същото време активността на бандитските части се засилва. От контролираните от тях райони бягат хиляди мирни жители. Сред бежанците се крият терористи, които се насочват към различни страни за реализиране на престъпните им планове», добави Шойгу.

 

Министърът на отбраната на Русия отбеляза, че главна заплаха за глобалната сигурност все още си остава тероризмът.

Приоритет — връщане на Сирия към мирния живот

Шойгу подчерта необходимостта да се разработи комплексна стратегия за връщането към мирния живот в освободените от терористите райони в Сирия, избягвайки грешките, допуснати в Афганистан и Ирак.

 

 Той специално акцентира, че връщането на страната към мирния начин на живот днес е приоритет в работата в Сирия.
«Трябва да се изключат грешките, допуснати в Афганистан и Ирак заради недостатъчно внимание на международната общност към вътрешнополитическите проблеми в тези страни и тяхното възстановяване. Следва да се разработи комплексна стратегия за съвместни действия в освободените от бандитите райони», каза Шойгу.
Според министъра, основен елемент в стратегията трябва да бъде борбата с разпространението на идеологията на терористичната организация «Ислямска държава», създаването на нова конституция на страната, гарантиране потребностите на населението по пътя на хуманитарна подкрепа и възстановяване на икономическия живот, както и разминирането на територията.
Да се отдели опозицията от терористите

 

Според Шойгу, усилията на страните-гаранти на режима за прекратяване на бойните действия в Сирия — Русия, Иран и Турция — позволиха да се постигне прогрес при разграничаването на отрядите на въоръжената опозиция от терористите.

«Със съвместните усилия на трите страни успяхме да придвижим от мъртвата точка проблема за разграничаването на «Джебхат ан-Нусра» от конструктивната опозиция», каза той.

«Но едногодишните преговори с представителите на предишната американска администрация по този въпрос така и не дадоха положителни резултати», добави Шойгу.

News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;