Ситуацията между САЩ и Русия действително е по-лоша от времето на студената война по няколко причини, — коментира директорът на Института за стратегически анализ Андрей Фурсов.

Първата причина за това е, че Русия не е СССР.

Макар Русия да има ядрено оръжие, тя не може да нанесе на САЩ неприемлив ущърб. Икономическият и военен потенциал на Русия не може да се сравни с този на СССР.

Репутацията на Русия не така висока, а съюзниците са значително по-малко, отколкото на СССР.

Вторият момент е в това, че за последните 50 години се случи съществена деградация на интелектуално-волевия компонент в западния елит.

Невъзможно е да си представим през 50-70-те години начело на Запада такива хора, като Обама, Клинтън, Меркел, Саркози.

На власт дойде поколението на 1968 г. Цялата тази сган, която гонеше студентите от аудиториите, сега са политици, депутати и учени. Същите тези сега създават свои последователи — хора безотговорни, които не са в час с дневния ред на света. От тях могат да се очакват най-странни и нелепи стъпки. Това значително много влошава ситуацията.

Трябва ли Русия също да нарушава правилата?

Правилата могат да се нарушават само от силна държава. А не просто от държава, която може да натисне червеното копче и да изтрие противника от лицето на земята. Такава държава, която да е с развика икономика и с относително неголямо социално неравенство.

Но главното е — държавата да има ясна цел, идеология и стратегия.

Ако погледнем поведението на Русия в горбачовския период на СССР, ще видим, че това беше реакция на обстоятелствата, а не създаване на обстоятелства.

Тези 30 години подлагане на Запада не минаха без последствия. Те породиха елит, който, прегъвайки врат, гледа на Запада, все едно оттам идва светлината на вселената.

Докато в Русия не се създаде управляващ елит, който да се отнася по друг начин към Запада, който да започне да идентифицира себе си със страната си и да споделя ценностите на основната маса от населението, за никаква нормална стратегия не може да става и дума. Преди няколко години дадох интервю, което се наричаше «Участта на тези, които нямат идеология — пикник на финала на историята». Това е актуално и за момента.

До какво може да доведе липсата на правила на международната арена?

САЩ слабеят, светът се потопява в хаос. Поетът Коржавин по друг повод е казал:

«Тяхната беда беше победата, след нея се отвори пустота».

Същото може да се каже за Запада след разпада на СССР. Целият западен свят е в криза, тя трябва да се използва така, както Сталин използва световната криза през 1929-1933 г.

Хаотичните процеси в света ще нарастват. Във «Властелина на пръстените» Толкин казва: «завесата от мрак ще покрие света». Това е нещото, което се случва сега. Но винаги има надежда и шанс, дори ако ти си по-слаб противник, да използваш силата на врага срещу самия него.

Например, когато се разпадна съветският блок, Западна Европа радостно погълна бившите социалистически страни. Налапа ги, но стомахът й не успя да ги смели. Тези страни се превърнаха за Европейския съюз в кост в гърлото, днес там всичко се къса по шевовете.

Светът започва да прилича на периода след краха на Римската империя и кризата на средновековното общество от XIV-XV векове. Пред нас има една единствена задача — да се научим да живеем в условията на криза ида плуваме по вълните й, като сърфисти. За целта са ни нужни воля и разум. Разум — за да знаем как да направим това, а воля — за да ликвидираме противника, ако е нужно.

Колко дълго може да продължи тази криза?

Считам, че вече сме в период, в който, ако не стане катастрофа, той ще продължи минимум столетие.

Трябва да се подготвим да живеем в такава обстановка, да действаме в условията на много висока неяснота, защото ситуацията ще продължи дълго.

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;