Министърът на външните работи на РФ Сергей Лавров счита, че днес в международните отношения е налице ситуация, която в много отношения е по-лоша от времето на студената война. В съвременната политика липсват правила и граници, които са съществували по-рано и които глобалните играчи никога не са прекрачвали.

«Без съмнение, нещата сега са по-жестоки…Тогава имаше две империи: Западната и Съветската, всяка от които подгряваше конфликти със съперника си на територията на трети страни. Но никога на границите си и никога пряко. Дори публичната риторика беше по-мека. Тогава двата лагера не преминаваха границата на позволеното. Днес няма никакви правила», заяви Лавров в интервю за  Esquire.

Отношенията между Русия и САЩ, според Лавров, са в режим на изчакване. Те се развиват повече по инерция, защото в американската администрация все още има хора от екипа на бившия президент Барак Обама. В същото време Сергей Лавров е убеден, че той вече е успял да изгради отношения с новия държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън.

Сколько атомных бомб надо, чтобы Британия исчезла навсегда

Москва постави на мястото му министъра на отбраната на Обединеното Кралство, който заяви за превантивен ядрен удар.

Но общата ситуация не търпи от това промяна. Много дипломати и политици са съгласни с Лавров, че по време на студената война е било по-лесно да се изградят отношения със Запада — тогава било ясно кой е противникът. Сега партньорите са в състояние да говорят едно, а утре да извършат кардинално обратното на казаното.

Ситуативните алианси могат да се създават и рушат толкова бързо, колкото трае едно премигване.

Русия в постсъветския период до последно се опитваше да играе по правилата, докато партньорите й отдавна ги отхвърлиха.

Събитията в Крим се превърнаха в един от първите опити за действие и, както припомня руската страна, всичко беше извършено в рамките на международното право.

За последните три години е налице окончателно «размиване» на каквито и да било граници в международната политика и дипломация.

Нивото на конфронтация нараства, което си вижда и от риториката — да вземем неотдавнашното изявление на министъра на отбраната на Великобритания Майкъл Фелън за превантивния ядрен удар.

Но липсата на граници може да доведе до най-непредсказуеми последствия.

Трябва ли Москва окончателно да приеме новите правила на играта, които се заключават в това, че няма никакви правила?

Или обратното, трябва ли да инициира създаването на нова структура за международна сигурност, в чиято основа отново да се появят някакви червени линии, които никой няма да се осмели да прекрачи?

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;