Силите, които блокират разследването на инцидента в Хан Шейхун, искат смяна на режима в Сирия. Това заяви външният министър на Русия Сергей Лавров по време на Московската конференция по международната сигурност.

«Провокациите, подобно на случилото се на 4 април в Хан Шейхун, се нуждаят от професионално разследване под егидата на Организацията за забрана на химическото оръжие. Разследването трябва да е открито. Наблюдаващите се опити да се блокира този подход потвърждават съмненията за чистоплътността не тези, които се опитват да използват инцидента за смяна на дневния ред, за отказ от резолюцията на Съвета за сигурност към ООН 2254, за смяна на режима».

Лавров отбеляза още, че с удара по сирийската база Шайрат САЩ се отдалечават от създаването на широк антитерористичен фронт.

«Неотдавнашният ракетен удар на САЩ по авиобазата Шайрат, който беше грубо нарушение на международното право и акт на агресия срещу суверенна държава, задълбочава наличните проблеми, отдалечава от перспективата да се формира широк антитерористичен фронт», каза той.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;